AKTUALIZOVANÉ NATO sa ešte do summitu 25. mája rozhodne, či sa pridá ku koalícii proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 18:38 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ NATO sa ešte do summitu 25. mája rozhodne, či sa pridá ku koalícii proti Islamskému štátu

BERLÍN - Vojenská aliancia NATO sa ešte do summitu v Bruseli naplánovaného na 25. mája rozhodne, či sa pripojí alebo nepripojí k vojenskej koalícii proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Vyhlásil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Severoatlantická aliancia (NATO) sa priamo nezúčastní na bojových operáciách proti džihádistom z Islamského štátu (IS), vyhlásil dnes v Berlíne generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

Po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v rámci príprav summitu NATO, ktorý sa koncom mája uskutoční v Bruseli, Stoltenberg zdôraznil, že aj keď by NATO vstúpilo do medzinárodnej koalície pod vedením USA, jeho úloha sa nezmení a aj naďalej bude poskytovať podporu bojovým útvarom a zabezpečovať výcvik ich príslušníkov, nezúčastní sa však priamo na bojových operáciách v Iraku a v Sýrii.

 

Šéf NATO sa dnes v Berlíne stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou hovoril o príprave nachádzajúceho summitu aliancie. Témami boli najmä výdavky na obranu a boj proti terorizmu.

Súčasťou koalície proti IS v Iraku a Sýrii sú individuálne všetky členské krajiny NATO, dosiaľ však nie samotná Severoatlantická aliancia ako celá organizácia, konštatuje agentúra DPA.

NATO v súčasnosti tiež zvažuje, či vyšle viac vojakov do Afganistanu, kde zhoršujúca sa bezpečnostná situácia a posilňujúce sa hnutie Taliban zvyšujú obavy spojencov.

Merkelová po stretnutí so Stoltenbergom povedala, že Nemecko bude naďalej viesť výcvikovú misiu NATO v severnom Afganistane, nechce tam však posielať ďalších svojich vojakov. Berlín ale podľa kancelárky počká, kým NATO na politickej úrovni posúdi žiadosť svojich vojenských predstaviteľov o posily v Afganistane.

Stoltenberg uviedol, že rozhodnutie ohľadom prítomnosti NATO v Afganistane by malo padnúť tiež za "niekoľko týždňov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies