Barcelonu zaplnili desaťtísíce podporovateľov nezávislosti Katalánska

NETKY.SK • 12 September 2023, 10:00 • 2 min
Barcelonu zaplnili desaťtísíce podporovateľov nezávislosti Katalánska

BARCELONA - Desaťtisíce ľudí sa v pondelok večer zhromaždili v Barcelone pri príležitosti Národného dňa Katalánska.

slovakia

left justify in out

Podporovatelia odtrhnutia Katalánska od zvyšku Španielska sa zhromaždili na námestí Placa d'Espanya (Španielske námestie) v centre Barcelony. Zhromaždení ľudia skandovali heslá ako "nezávislosť, sloboda". V Katalánsku sa 11. septembra pripomína dobytie Barcelony španielskymi vojskami z roku 1714. V uplynulých rokoch toto výročie sprevádzajú masové demonštrácie separatistov.

 


Šéf katalánskej regionálnej vlády Pere Aragones krátko pred zhromaždením povedal, že príležitosť, ktorú predstavuje náhla dôležitosť katalánskych strán pri zostavovaní novej španielskej vlády, by sa nemala premeškať.

Ako pripomína agentúra DPA, obe katalánske separatistické strany v parlamente v najbližších týždňoch rozhodnú, či dočasný predseda vlády Pedro Sánchez uspeje pri formovaní novej vlády, alebo či sa budú konať ďalšie voľby.


Bez hlasov Kataláncov by Sánchezovi socialisti (PSOE) nemali väčšinu. Opozičný líder Alberto Núňez Feijóo z konzervatívnej Ľudovej strany (PP), ktorá vo voľbách z 23. júla získala najviac parlamentných kresiel, má zatiaľ čas na vytvorenie vládnej koalície do 27. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / DPA Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies