Národný park Nízke Tatry má 33 rokov

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 12:06 • 2 min
Národný park Nízke Tatry má  33 rokov

Národný park Nízke Tatry má 33 rokov - Politika Národný park Nízke Tatry (NAPANT) má na svojom území 10 vyhlásených národných prírodných rezervácií, 13 prírodných rezervácií, 7 chránených areálov, 5 národných prírodných pamiatok a 4 prírodné pamiatky, s c

slovakia

left justify in out

img

Národný park Nízke Tatry (NAPANT) má na svojom území 10 vyhlásených národných prírodných rezervácií, 13 prírodných rezervácií, 7 chránených areálov, 5 národných prírodných pamiatok a 4 prírodné pamiatky, s celkovou výmerou 10311,73 ha, čo je takmer 6 % z jeho výmery s rozlohou 72 842 ha a ochranného pásma 110 162 ha. Dnes si pripomíname 33. výročie od jeho vyhlásenia v roku 1978.

Podľa doterajších výskumov sa v národnom parku (NP), ktorého územie pokrýva až 90 % lesných porastov, nachádza 29 chránených druhov bezstavovcov, 145 chránených druhov stavovcov, z toho 98 druhov vtákov. Z rastlinstva sa v NAPANTe nachádza 174 chránených druhov, 11 kriticky ohrozených druhov. Na území NP Nízke Tatry rastie 13 druhov rastlín európskeho významu, spomedzi ktorých 8 patrí medzi vyššie rastliny a 5 medzi machorasty.

Vyhláseniu Národného parku predchádzal viac ako pol storočie trvajúci proces. Aj napriek tomu, že to trvalo tak dlho, som rád, že sa zaangažovaní nevzdali a nakoniec sa podarilo dosiahnuť vyhlásenie ekologicky najstabilnejšieho a z prírodovedeckého hľadiska aj najcennejšieho územia na Slovensku,“ povedal minister životného prostredia József Nagy.

Začiatky boli už v roku 1920, keď prvý návrh rozsiahlejšej prírodnej rezervácie v centrálnej časti Nízkych Tatier vypracoval entomológ Jan Roubal. Tento návrh sa mu však nepodarilo realizovať. Až v roku 1978, po takmer 10 rokov trvajúcom legislatívnom procese sa podarilo naplniť niekoľko ročné úsilie veľkého počtu zainteresovaných profesionálnych i dobrovoľných ochrancov prírody, vedcov, ale aj dobrovoľníkov a Nízke Tatry dostali štatút Národného parku. Vyhlásením geomorfologického celku Nízke Tatry za národný park sa vytvorili základné podmienky pre racionálne využívanie a ochranu prírodných hodnôt na tomto území.

 Zdroj: hovorkyňa MŹP SR

Správa NAPANT je organizačnou zložkou Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky. Tá patrí pod rezort životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies