Mladý muž najskôr odcudzil platobnú kartu, následne z nej vybral 3600 EUR

NETKY.SK • 9 Február 2023, 10:10 • 2 min
Mladý muž najskôr odcudzil platobnú kartu, následne z nej vybral 3600 EUR

Martinskí kriminalisti stotožnili muža, ktorý mal neoprávnene použiť platobnú kartu na výber finančnej hotovosti.

slovakia

left justify in out

Muž  mal ešte  7. decembra 2022  z izby ubytovne v obci Lipovec, okres Martin, odcudziť z voľne položenej čiernej taštičky platobnú kartu. Následne  mal v ten istý deň platobnou kartou uskutočniť 13 neoprávnených výberov v celkovej výške 2.600 Eur a nasledujúci deň uskutočniť ďalších päť neoprávnených výberov v celkovej  výške 1.000 Eur. Uvedením konaním vznikla škoda vo výške 3.600 Eur. Vyšetrovateľ Policajného zboru obvinil 21-ročného muža z okresu Prešov z pokračovacieho zločinu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku a z pokračovacieho prečinu krádeže. Muž je stíhaný na slobode. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

Odporúčania polície k platobným kartám:

Napriek tomu, že platby kartou sú rýchle, bezpečné a pohodlné, nemali by sme zabúdať na základné pravidlá bezpečného používania platobných kariet. Svoju platobnú kartu nikomu nepožičiavajte, vystavovali by ste sa zbytočne riziku jej zneužitia. Identifikačné číslo platobných kariet (PIN kód) si nikdy nezapisujte na platobnú kartu, ani ho nenoste spolu s kartou na jednom mieste.

Pri platení platobnou alebo kreditnou kartou v reštaurácii či v obchodoch, vždy musíte vidieť manipuláciu s ňou od začiatku až do konca, inak vám hrozí strata peňazí. Pri výbere peňazí z bankomatu si strážte svoje súkromie, vyberte si bankomat, ktorý je dobre osvetlený, dávajte pozor, či vás niekto nesleduje príliš zblízka. Finančnú hotovosť aj kartu hneď po ukončení transakcie bezpečne uschovajteNeposkytujte údaje o svojich účtoch, ani číslach platobných kariet. Ak robíte nákup na internete a platíte kartou, používajte overené internetové obchody, pýtajte sa na referencie. Pravidelne kontrolujte, či máte platobnú kartu pri sebe. Ak zistíte jej stratu alebo odcudzenie, okamžite to nahláste finančnej inštitúcii, ktorá kartu vydala, z dôvodu jej zablokovania a v prípade krádeže nahláste túto skutočnosť aj polícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies