REPORTÁŽ: Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa vyjadril ku kauzám Dobytkár a Mýtnik 3

NETKY.SK • 5 August 2021, 15:34 • 2 min
REPORTÁŽ: Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa vyjadril ku kauzám Dobytkár a Mýtnik 3

BRATISLAVA - Prokurátor Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 3. augusta rozsiahlu obžalobu v kauze Dobytkár. Obžalovaných je osem fyzických a päť právnických osôb. Na brífingu o tom informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a riaditeľ odboru všeobecnej kriminality Vladimír Kuruc. Lipšic sa okrem iného vyjadril aj ku kauze Miroslava Výboha.

slovakia

left justify in out

 

Dobytkár

Jednotlivé skutky sa týkajú najmä korupčných trestných činov a potom obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. V tejto veci sú stále väzobne stíhané štyri osoby a obvinený Martin Kvietik je väzobne stíhaný v inej veci.

"Ide o rozsiahly spisový materiál, ktorý obsahuje 75 zväzkov v rozsahu asi 35-tisíc strán," povedal Lipšic s tým, že len skutková časť obžaloby má viac ako 100 strán. Zároveň potvrdil, že medzi obžalovanými sú nitriansky podnikateľ Norbert Bödör ako aj finančník Martin Kvietik.

 

img

 

Podľa Lipšica bola trestná činnosť spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok, rozdelená do dvoch vetiev.

 

V prvej bolo odovzdaných a následne zlegalizovaných 2 760 000 eur a v druhej vetve viac ako milión eur. Dôkazná situácia je pritom podľa neho v tomto prípade silná. Lipšic doplnil, že vo veci trestnej činnosti na Pôdohospodárskej platobnej agentúre vedú aj ďalšie trestné konania.

 

Riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc doplnil, že v prípade, ak dôjde u piatich obžalovaných k uznaniu viny, hrozí im prepadnutie majetku. Doplnil, že niektorým hrozia vysoké tresty, ktoré sa blížia k hranici 20 rokov.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 30. júla ukončil vyšetrovanie kauzy Dobytkár a podal návrh na podanie obžaloby. Polícia počas vyšetrovania zdokumentovala 95 skutkov. 

 

Kauza Dobytkár sa už nebude ďalej vyšetrovať! Rozhodla o tom NAKA

 

Mýtnik 3

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil, že bývala šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. sa k trestnej činnosti priznala. Polícia ju zadržala v stredu 4. augusta pri akcii Mýtnik 3 Lipšic nemá vedomosť o tom, že by sa priznali aj ďalší obvinení v tejto kauze. Zdôraznil, že úkony naďalej prebiehajú. 

 

img

 

"Obvinený je povinný sa dostaviť. Ak sa nedostaví, tak trestný poriadok pozná inštitúty, ktoré vedia zabezpečiť nevyhnutnú prítomnosť obvineného," odpovedal Daniel Lipšic na otázku, či bude na obvineného veľkopodnikateľa Miroslava Výboha vydaný zatykač. Ten sa údajne dlhodobo zo súkromných a pracovných dôvodov zdržiava v zahraničí.

 

Miroslavovi Výbohovi pozastavili činnosť honorárneho konzula Monackého kniežatstva na Slovensku

 

Ako sa Miroslav Výboh, priateľ Roberta Fica, dostal do hľadáčika NAKA


V kauze Mýtnik 3 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry celkovo vzniesol obvinenie voči ôsmim osobám. Obvinenia sa týkajú výlučne korupčnej trestnej činnosti, ktorá bola spáchaná štyrmi rôznymi skutkami. Voči dvom osobám vzniesli obvinenie pre trestný čin podplácania, voči ďalším šiestim pre trestný čin prijímania úplatku.

 

V kauze Mýtnik III obvinili vyšetrovatelia osem osôb. Trestnému stíhaniu čelí aj Ficov človek!


V kauze Mýtnik ide predovšetkým o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Prípad sa týka IT zmlúv, ktoré uzatvárala Finančná správa SR v rokich 2013 až 2018.

 

Súd prepustil z väzby dvoch obvinených v kauze Mýtnik

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies