Za služby v urgentných a ambulantných pohotovostiach si priplatíme

NETKY.SK • 9 August 2023, 08:04 • 2 min
Za služby v urgentných a ambulantných pohotovostiach si priplatíme

Bratislava-Ceny za neodôvodnené zneužívanie ambulantných pohotovostí či urgentov nemocníc by mali stúpnuť 2,5-násobne

slovakia

left justify in out

Za zdravotné služby si priplatíme. Hlbšie do peňaženky siahnu ľudia, ktorí budú potrebovať urgentnú zdravotnícku starostlivosť alebo zamieria na ambulantnú pohotovosť. Ľudia, ktorí budú musieť využiť tieto služby, pocítia ďalšie zvýšenie výdavkov. Z rezortu zdravotníctva dlhodobo informujú, že lekári sú vyťažení a potenciálni pacienti dlhodobo zneužívajú pohotovostné aj ambulantné služby. Navštevujú ich vraj bežne aj vtedy, keď by mohli zájsť k svojmu lekárovi. Ambulantné pohotovostné služby (APS) by mali byť od budúceho roka skrátené o dve hodiny, teda do 20.00 hod. 

 

Poplatky na urgentoch a ambulantných pohotovostiach by sa mali zvýšiť. Zhodli sa na tom zástupcovia ambulancií a nemocníc počas utorkového okrúhleho stola na pôde rezortu zdravotníctva. Konsenzus našli aj v otázke skrátenia ordinačných hodín ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti. Po rokovaní o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič. Zmeny ešte musí odobriť parlament. Zástupcovia odborných spoločností sa podľa ministra zhodli na súbore opatrení, ktoré majú pomôcť stabilizovať ambulantnú sféru a súčasne podporiť nemocnice. "Najprv ho prerokujeme s premiérom a následné kroky budeme iniciovať v legislatívnom konaní, tak ako je nutné," ozrejmil minister Palkovič.

 

Ordinačné hodiny APS by sa mali podľa návrhu od roku 2024 skrátiť z 22.00 hod. na 20.00 hod. Výška poplatkov za neodôvodnené zneužívanie ambulantných pohotovostí či urgentov nemocníc by sa mala zvýšiť približne 2,5-násobne. Výška poplatku by tak na pohotovostiach bola päť eur a na urgentnom príjme 25 eur.

Zefektívniť by sa mala aj dostupnosť pediatrických ambulancií a to tak, že budú musieť fungovať sedem hodín denne, päť dní v týždni. V súvislosti s avizovanou konsolidáciou ambulantných detských pohotovostí sa odborníci zhodli na potrebe ich presunu bližšie k nemocniciam i na podmienke, že na pohotovosti musí slúžiť aspoň 15 lekárov. Nutné je tiež podľa nich zvýšiť paušálne úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pohotovostiach, o čom chce rezort hovoriť aj so zdravotnými poisťovňami.

 

Okrem iného sa odborníci zhodli napríklad na podpore vzniku nových ambulancií či potrebe posilniť kompetencie administratívnych pracovníkov, sestier i lekárov. Dôležité je tiež podľa nich vzdelávanie laickej verejnosti v tom, kedy treba navštíviť ambulantnú pohotovosť či urgent. Odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová aj šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko vyzvali poslancov, aby navrhované zmeny legislatívne podporili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies