Ako si vedú slovenské mestá na ceste k udržateľnosti? Inštitút cirkulárnej ekonomiky a Únia miest Slovenska prinášajú výsledky veľkého mapovania samospráv

NETKY.SK • 28 September 2023, 13:30 • 2 min
Ako si vedú slovenské mestá na ceste k udržateľnosti? Inštitút cirkulárnej ekonomiky a Únia miest Slovenska prinášajú výsledky veľkého mapovania samospráv

BRATISLAVA - Inštitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) a Únia miest Slovenska (ÚMS) prinášajú výsledky veľkého mapovania samospráv v oblasti udržateľnosti. Prečo je to dôležité? Viac ako 55% svetovej populácie žije dnes v mestách, ktoré spotrebujú 2/3 z celkovej spotreby energií. Približne 75% emisií CO2 produkujú práve mestá (výroba elektrickej energie a tepla, priemysel, energetická náročnosť budov, doprava, poľnohospodárstvo a odpady). Viac ako 70% miest už teraz bojuje s nebezpečnými dôsledkami zmeny klímy.

slovakia

left justify in out

Čo si predstaviť pod pojmom udržateľnosť, prečo je dôležité venovať jej pozornosť, prečo práve samosprávy zohrávajú kľúčovú úlohu v riešeniach udržateľnosti, ako vyzerajú konkrétne odporúčania a príklady dobrej praxe na Slovensku, či v zahraničí. O všetkom sa dočítate v publikácii Udržateľnosť v mestách Slovenska, ktorú vám prináša INCIEN v spolupráci s ÚMS. Zapojila sa takmer polovica členských miest Únie.

 

„Vieme, že samosprávy sú kľúčovým aktérom v dosahovaní udržateľnosti a klimatických  cieľov. Čelia mnohým výzvam a komplikáciám pri plánovaní a implementácii rôznych riešení. Preto sme sa rozhodli ich zmapovať a urobiť návrhy opatrení, ktoré mestám pomôžu riešiť výzvy v oblasti udržateľnosti a to z hľadiska  environmentálneho, sociálneho a ekonomického" hovorí Ivana Maleš z INCIEN.

 

Dôsledky klimatickej zmeny pociťujeme aj na Slovensku. Priemerná ročná teplota sa u nás zvyšuje dvakrát rýchlejšie, ako globálna. Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy ÚMS: „Zmena klímy zásadne ovplyvňuje aj slovenské mestá a má priamy vplyv na život obyvateľov. Či ide o extrémne výkyvy počasia, záplavy, horúčavy, suchá, všetko má  vplyv na ľudské zdravie a bezpečnosť nás všetkých. Nezabúdajme na ohrozenie zdrojov, ako  pôda, voda, potraviny, či narúšanie  infraštruktúry  a nášho každodenného fungovania, ktoré považujeme za samozrejmosť. Je najvyšší čas konať  a spolupracovať, a to na strane obyvateľov, samospráv a štátu.“

„Jedným z cieľov tejto publikácie je priblížiť a ukázať samosprávam možnosti a motivovať ich vidieť príležitosť v zmene, ktorá nás čaká. Potrebujeme prechod z lineárnych modelov ekonomík na obehové, potrebujeme efektívnu spoluprácu a vytrvalosť na všetkých úrovniach, " hovorí Veronika Hagovská z INCIEN.

 

Súčasťou prípravy publikácie bol aj dotazníkový prieskum v slovenských mestách. Do prieskumu sa ich zapojilo 24, vrátane všetkých krajských miest.

 

Spoločným záujmom INCIEN a ÚMS je publikáciu Udržateľnosť v mestách Slovenska dostať ku každému, kto má záujem prispieť k udržateľnejšiemu fungovaniu na Slovensku. Štúdiu si môžete stiahnuť TU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: INCIEN / Martina Novotová Foto: denkstatt
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies