Divadlo v Trnave hrá najmenej inscenovanú Shakespearovu hru Troilos a Kressida

NETKY.SK • 21 Október 2022, 14:41 • 2 min
Divadlo v Trnave hrá najmenej inscenovanú Shakespearovu hru Troilos a Kressida

TRNAVA - Najmenej známu hru anglického dramatika Williama Shakespeara Troilos a Kressida uvidia diváci na Slovensku prvýkrát na doskách profesionálneho divadla v Trnave. Divadlo Jána Palárika (DJP) ju uvádza v premiére v piatok, réžie sa zhostil umelecký šéf DJP Juraj Bielik.

slovakia

left justify in out

Troilos a Kressida patrí medzi Shakespearove hry, ktorých žáner nie je možné jednoznačne určiť. Diváci sa stretnú s netradičným obrazom legendárnych gréckych i trójskych hrdinov počas Trójskej vojny, ktorým sa nechce bojovať. Uvidia nielen príbeh jednej zničenej lásky, ale najmä obraz zbytočnej vojny. "Táto hra predstavuje fascinujúce kultúrne dedičstvo. Používa homérovskú látku trójskej vojny, obohacuje ju o stredoveké motívy, ktoré spracúva renesančný génius. A my to všetko čítame tu a teraz. Stále vidíme, že ľudia, ich činy, pohnútky a rozmýšľanie sú úplne rovnaké – nič sa nezmenilo a nikdy sa nič nezmení," povedal režisér, ktorý na úprave dramatického textu spolupracoval s dramaturgom Máriom Drgoňom. "Výnimočné pre nás je, že na inscenácii spolupracoval celý herecký súbor DJP, doplnený ešte o troch hostí," uviedla riaditeľka Zuzana Hekel.

 

img

 

Titulnej úlohy Troila sa zhostil Matúš Beniak. Diváci uvidia aj Braňa Mosného ako Hektora, Martina Križana ako Parisa, Tomáša Mosného ako Aineiasa. Katarína Šafaříková sa predstaví ako Kressida, Martin Kochan ako Antenor, Kristián Baran ako Aias a ďalší. Pre výtvarnú zložku nadviazalo DJP spoluprácu s Ateliérom x Scénografie, start-upom a kreatívnym akcelerátorom mladých scénografov pod vedením Michala Lošonského. V inscenácii pokryl tím AxS všetky tri zložky scénografie. Scénu a kostýmy riešilo duo Tandem – Matúš Ďuran a Dominika Katonová, svetlo prvá svetelná dizajnérka na Slovensku Michaela Pavelková. Akčné scény s hercami naštudoval choreograf, učiteľ a poradca dobových šermov a bojov a herecký dablér Petr Nůsek. Prvá repríza Troila a Kressidy bude v sobotu 22. októbra, následné reprízy 5. a 15. novembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies