Futuristická motorka s elektrickým pohonom chce zmeniť svet

NETKY.SK • 6 Máj 2019, 23:22 • 2 min
Futuristická motorka s elektrickým pohonom chce zmeniť svet

Superfuturistický dizajn, rýchla jazda a garážová výroba. Pozostáva z pätnástich dielov vytlačených na 3D tlačiarni. Jej cieľom je ukázať ďalšie možnosti trojrozmernej tlače, rovnako ako urobiť svet dopravy udržateľnejší a ústretovejší voči životnému prostrediu.

slovakia

left justify in out

Elektromotorčekmi NERA E-bike pripomína klon medzi ľahkou motorkou z kultovej sci-fi disneyovky Tron a mopedom do mesta.

 

Skladá sa celkom z pätnástich čiernych dielov, elektromotora a ďalších elektrosúčiastok, ktoré boli ako jediné vyrobené konvenčnými postupmi.

 

Je to vôbec prvá plne funkčná elektromotorka na svete vytlačená na 3D tlačiarni. Za motorkou stojí popredný svetový výrobca 3D tlačiarní a priemyselnej 3D tlačenej výroby BigRep z Nemecka. Prototyp motorky s veľkými ambíciami sa prvýkrát predstavil na veľtrhu Formnext 2018.

 

 

Kolesá, ktoré sa nemusia nafukovať

 

Originálny futuristický dizajn je dielom návrhárov NOWlab, inovačného laboratória a konzultačnej odnože BigRep. Najprv verejnosti ukázali nenafukovacie, defektu odolné pneumatiky a teraz kompletný motocykel. Za dizajnom stojí návrhár Marco Mattia Cristoforo, autor návrhu štruktúry motocykla, a Maximilian Sedlak.

 

Pozorovateľa zaujmú tak trochu zvláštne diely. Ide napríklad o už spomínané kolesá, ktoré sa nemusia nafukovať. Vizuálne príťažlivé disky vyplnené šesťhrannou štruktúrou včelích plastov krytých chráničmi v tvare diamantu.

 

Ďalej potom pružné nárazníky nahrádzajúce tradičné tlmiče. Všetky tieto súčasti tvoria celok, ktorý robí jazdu po nerovnom teréne pohodlnejšou.

 

 

Súčasťou motocykla je tiež zabudovaná elektronika, naprogramovateľné LED svetlá, kotúčové brzdy, posuvné sedadlo i nárazník. Dizajn na prvý pohľad zaujme tým, že miesto, kde sa v prípade klasických motoriek nachádza motor, zostáva prázdne. Motor je totiž umiestnený priamo pri hnacom hriadele kolesa a batérie sú zabudované do minimalistickej konštrukcie stroja.

 

Vozidlo má rozmery 190 x 90 x 55 cm, pričom najväčší diel má rozmery 120 x 45 x 20 cm. Váha motocykla je 60 kilogramov. Pri tlači boli použité žhaviace vlákna a trysky s priemerom 0,6-1 mm, ktoré nanášali 0,4-0,6 mm vysoké vrstvy.

 

Tri dni tlače

 

Tlač motorky trvala tri dni a jeho cena vyšla zhruba na 20-tisíc eur. NERA zatiaľ nie je určená na predaj. To tiež vysvetľuje, prečo nie sú dostupné informácie o jazdných vlastnostiach.

 

Jej vytvorením chcel výrobca poukázať na technologické možnosti súčasných 3D tlačiarní. Cieľom bolo pritiahnuť väčšiu pozornosť k tejto čoraz rozšírenejšej produkčnej technológii, najmä v súvislosti s priemyselnou výrobou XXL produktov, ktorá zároveň dáva pomerne veľký priestor dizajnérskej slobode a nápaditosti.

 

 

"Konštrukciou elektromotorčekmi NERA naši dizajnéri nielenže prispôsobili existujúci dizajn, ale vytvorili motocykel vhodný pre veľkoformátovú FFF technológiu 3D tlače. Tým vytvorili míľnik ozajstného tvorivého dizajnu a prelomili hranice tradičného mechanického inžinierstva," hovorí Dr. Stephan Beyer, CEO a spoluzakladateľ BigRep.

 

"Tento motocykel, rovnako ako naše ďalšie prototypy, posúva hranice inžinierskej tvorivosti a mení doterajšiu podobu aditívnej výrobnej technológie 3D tlače," vysvetľuje Daniel Büning, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľovi NOWlab.

 

Ďalším krokom bude zistiť, ako sa tento prelomový produkt bude správať na cestách a ako blízko má prototyp k tomu stať sa skutočným produktom.

 

A hoci by NERA svojim dizajnom ľahko zapadla do ľubovoľného filmu so superhrdinami bojujúcimi so zločincami, je NERA skôr zábleskom budúceho "zeleného" cestovania.

 

Ambíciou BigRep totiž nie je iba demonštrovať ďalšie možnosti technológie, ktorá už niekoľko rokov mení svetový priemysel, ale nasmerovať svet mobility bližšie udržateľnej a ekologicky šetrnejšej výrobe a prevádzke.

 

Ak by spoločnosť elektromotorčekmi tlačila na 3D tlačiarňach a vyrábala by ich z recyklovaných plastových granulátov, nebola by od svojho cieľa ďaleko. Otázkou však zostáva, či a kedy stretneme prvý 3D tlačený stroj na cestách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies