Videoreportáž: Napínavý film o zločine spáchanom z najväčšej lásky. Pozrite si reportáž z premiéry filmu Nemé tajomstvá!

NETKY.SK • 20 November 2023, 14:30 • 2 min
Videoreportáž: Napínavý film o zločine spáchanom z najväčšej lásky. Pozrite si reportáž z premiéry filmu Nemé tajomstvá!

Do slovenských kín vstupuje český film Nemé tajomstvá, ktorý spája žánre lovestory, krimi aj rodinnú drámu. Ústrednou témou filmu v réžii Tomáša Mašína je strata schopnosti komunikácie. V hlavnej úlohe hviezdi slovenský herec Marián Mitaš, ktorý sa vo filme zmenil na nepoznanie. V exkluzívnom rozhovore Netkám prezradil akú náročnú prípravu na rolu absolvoval.

slovakia

left justify in out

Jedna z najznámejších českých režisérok Alice Nellis sa ako scenáristka prvýkrát pustila do príbehu s detektívnou zápletkou. Réžiu si zobral na starosť Tomáš Mašín, ktorý prišiel film predstaviť aj na premiéru do Bratislavy. 
"Je to film o neschopnosti komunikovať, čo sa stane, keď stratíme schopnosť dorozumieť sa hovoreným slovom alebo písaním. Film o tom a ako je dôležité, aby sme navzájom spolu hovorili," prezradil režisér Tomáš Mašín, ktorý sa podpísal aj pod scenár spolu s Alicou Nellis.

Nemé tajomstvá prinášajú príbeh veterinára Martina, ktorý po ťažkom úraze pri výkone svojho povolania príde o možnosť komunikovať so svetom a postihne ho afázia.  Alchýmiou každého filmu je výber hercov. Tých do snímky Nemé tajomstvá obsadzoval Tomáš Mašín. 

Keď my českí režiséri a režisérky chceme vo filme pekných mužov, musíme sa zamerať viac na východ. Marián zobrazuje jednu z hlavných postáv, chcel som, aby to bol charizmatický, pekný muž a súčasne aby to bola, najmä v Česku, neopozeraná tvár,“ priblížil režisér s úsmevom.

V hlavnej úlohe sa teda predstaví slovenský herec Marián Mitaš. Obľúbený herec sa na úlohu veterinára Martina, ktorý po úraze hlavy trpí poruchou reči, dlho pripravoval. Musel schudnúť, pribrať a absolvovať sedenia s odborníkmi či ľuďmi, ktoré trpeli na toto ochorenie.

Príprava na úlohu bola fyzicky i psychicky náročná. s profesorom Cséfalvayom, ktorý sa venuje logopédii, sme si pozerali rôzne videá a príručky. S týmto absolútnym odborníkom sme toho veľmi veľa naštudovali, pozerali aj prax, ale koniec koncov sme museli improvizovať. Pretože emócia, ktorú človek prežíva, keď sa zobudí a zistí, že nemôže komunikovať, to sa nedá nikde vidieť,“ objasnil Marián Mitaš, pre ktorého to bola prvá veľká skúsenosť s filmom. „Som za ňu vďačný. Stretla sa tu fantastická partia ľudí, pracoval som s tromi úžasnými ženami, pri ktorých nebolo treba hrať, všetko išlo tak prirodzene. Je to film, ktorý si budem navždy pamätať,“ povedal Marián Mitaš počas slávnostnej premiéry. 

Na bratislavskú premiéru prišiel z Česka aj populárny herec Ján Révai, ktorý spolu s Igorom Chmelom vo filme stvárnili úlohy kriminálnych vyšetrovateľov.

 

Zaujal ma skvelo napísaný scenár a na kamerových skúškach to s režisérom Mašínom dobre dopadlo. Na pľaci sa mi s ním potom príjemne robilo. Práca bola veľmi pohodová, a to je pre herca dôležité,“ prezradil Ján Révai, aktuálne známy zo seriálu Dunaj. 

 

V napínavom príbehu účinkuje výrazná ženská trojica – Jana Plodková ako Mitašova manželka, Milena Steinmasslová v úlohe filmovej matky a Magdalena Borová, ktorá sa predstavila ako záhadná koniarka Jana. O originálne vystihnutie atmosféry a tiesnivého pocitu ľudí s afáziou a ich okolia sa postarala slovenská kameramanka Anna Smoroňová. Premiéru v Cinema City Eurovea slávnostne uviedla Hana Rapantová a nenechali si ju ujsť moderátorka Karin Majtánová s manželom, herečka Henrieta Mickovičová a svojich kolegov prišli podporiť aj Jana Kolesárová s Dagmar Lakčevičovou. Napínavú snímku Nemé tajomstvá prináša na plátna slovenských kín Magic Box Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Magic Box Slovakia, Ján Zemiar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies