AKTUALIZÁCIA Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik skončil vo väzbe, čelí viacerým závažným obvineniam

NETKY.SK • 26 Október 2020, 08:45 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik skončil vo väzbe, čelí viacerým závažným obvineniam

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v nedeľu rozhodol v prípade špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného funkcionára Norberta Pakšiho o vzatí do väzby.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 26. októbra 12:49

Obaja sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných skutkov. Dôvodom väzby u obvineného špeciálneho prokurátora je obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. 

 

Súd odmietol Kováčika prepustiť na kauciu

V prípade obvineného Norberta Pakšiho je to obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

 

img


„Súd neprijal peňažnú záruku ponúknutú manželkou obvineného Dušana K. a ani jeho písomný sľub. Súd súčasne rozhodol, že ani u jedného z obvinených nie je možné dosiahnuť účel väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ uzavrela Kudjaková. Dodala, že Kováčik podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR (NS SR).

 

Dušan Kováčik má od štvrtka prerušený výkon funkcie prokurátora, ktorý mu pozastavila prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kolíková a Šeliga reagujú na zadržanie Kováčika

 

Kováčik figuruje vo viacerých kauzách

Špeciálny prokurátor je pritom spájaný s viacerými kauzami, ktoré mal "zamiesť pod koberec". Jeho meno sa spája napríklad s kauzou kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho miliónových vratiek DPH, bratislavskej zločineckej skupiny takáčovcov, kedy sa pričinil o to, aby bol na slobodu prepustený bos takáčovcov Ľubomír Kudlička v roku 2017.

 

Zároveň sa jeho meno vyskytlo aj v aplikácii Threema, podľa ktorej sa mal stretávať s oligarchom Norbertom Bödörom napojeným na mafiána Mariana Kočnera. Obaja sa aktuálne nachádzajú vo väzbe.

 

Bödör pre kauzu Dobytkár, kedy malo dôjsť k zneužitiu agrodotácií a Marián Kočner pre zmenky televízie Markíza. Ten zároveň čelí podozreniam z objednania si vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

 

Rozhodnutie o vzatí do väzby je u obvineného Norberta Pakšiho právoplatné, keďže sa rozhodol s políciou spolupracovať a priznal vinu. 

 

Súvisiaci článok: Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je obvinený z korupcie a brania úplatku

 

Matovič vyzýva na väčšiu zodpovednosť

Zadržaný špeciálny prokurátor nedodržal morálne opatrenia, neprešiel testom a dostal zákaz vychádzania, napísal to vo svojom facebookovom príspevku predseda vády Igor Matovič (OĽaNO).

 

„A putuje do dlhodobej karantény, aby už nekazil morálku iných. Nebuď ako Duško, buď zodpovedný,” reagoval premiér na väzobné stíhanie Kováčika.

 

 

Kováčik mal ísť príkladom, namiesto toho skončil v base

Väzobné stíhanie Dušana Kováčika je veľmi vážna vec, uviedla Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. Zároveň dodala, že špeciálny prokurátor mal byť vzorom pre ostatných, čo sa týka spravodlivosti a stíhania korupcie, mafie a ťažkých zločinov. 

 

„Rešpektujúc prezumpciu neviny, ak je to tak, že namiesto naplnenia svojho poslania zločincom pomáhal, boli sme na tom ako krajina veľmi zle. Dúfam, že pri nasledujúcej voľbe generálneho prokurátora si dajú poslanci veľký pozor na to, koho vyberú a budú zvažovať všetky, ale najmä morálne aspekty kandidátov,“ dodala Petková.

 

Kováčik mal zneužiť svoje právomoci

Obvineného Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že zadržaný čelí obvineniam z korupcie, prijímania úplatku, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

 

Počas akcie NAKA zadržala aj policajného funkcionára Norberta Pakšiho. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies