Najväčší paradox toxických vzťahov a dôvod, prečo v nich zostávame

NETKY.SK • 22 September 2023, 10:00 • 2 min
Najväčší paradox toxických vzťahov a dôvod, prečo v nich zostávame

Aj keď sme rozhodnutí odísť, alebo prečo sa do nich vraciame, aj keď sme už "definitívne" odišli

slovakia

left justify in out

Jedna z najčastejších otázok, ktoré si kladie väčšina z nás: PREČO sa nemôžeme odpojiť? Dovoľte mi podrobnejšie vysvetliť. Niektorí ľudia sú toxickí, jedovatí, škodliví. Ich paradox spočíva v tom, že nás nechcú alebo nie sú schopní milovať, ale zároveň nechcú prísť o nás. Ako sa to prejavuje? Čím viac lásky im dávame, tým menej si to cenia. Ale v okamihu, keď sa rozhodneme odísť kvôli tomu, ako nás ponižovali, začnú sa správať, akoby nás milovali. Naraz nás obklopujú náklonnosťou, ktorú sme si vždy želali. Preto sa rozhodneme vrátiť, aby sme im dali druhú šancu, presvedčení, že sa zmenili alebo sa menia. Len aby sme zistili, že táto zmena trvala len krátko. A tak znovu nájdeme silu odísť, len aby sme následne dostali ich vyhlásenia o láske. Ako sa z toho dostaneme? Títo ľudia obvykle nepochopia, že toxicita nie je prejavom lásky. Ani voči druhým, ani voči sebe samým. Toxicita je chybou a problémom.

 

Kým si títo ľudia neuvedomia, že problém je v nich a že ho musia vyriešiť, toxické vzory sa nezmenia a budú sa opakovať. Krátkodobý vzostup v láskavosti voči druhému nestačí. Nie je to dôkaz zmeny jednotlivca ani vzťahu. A preto, keď dieťaťu vezmeš hračku, začne plakať alebo kričať. Ak mu hrozí trvalá strata hračky, začne sľubovať, že sa zlepší. Že bude pravidelne upratovať izbu, ukladať posteľ a nebude hádzať oblečenie na podlahu. Je to pekné, ale neznamená to, že sa skutočne zmenil a začal tak konať. Pre niektorých ľudí je hrozba straty partnera signálom k zmene komunikácie, ale nie k zmene konania. Takáto zmena je navyše iba dočasná, nie trvalá. A logicky - zmena sa nedostaví zo dňa na deň. Zmena je proces, vyžadujúci úsilie KAŽDÝ deň. Preto sa prestanete sústrediť len na to, čo vám toxický človek sľubuje. Začnite sledovať, či jeho činy zodpovedajú jeho sľubom. A to nie len teraz, ale denne.

 

Čo môžete urobiť? Mnoho ľudí vôbec nevie, čo znamená milovať človeka každý deň. Mnoho z nás nemá trpezlivosť. Toxické osoby sú slabé. A logicky - ak by boli silné, prekonali by svoje slabosti. Skutočná láska nie je len záväzkom, ktorý sa plní od do (od hroznej straty po úľavný návrat). Skutočná láska hovorí, že nechceme tohto človeka nikdy stratiť. Preto nehazardujeme s ohňom. Chápeme, že aj naši partneri majú svoje hranice. A že jedného dňa sa jednoducho nemusia vrátiť. Pretože nám už jednoducho neveria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies