Inšpirujúce a poučné. Prečítajte si krásne príslovia zo sveta

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 10:00 • 2 min
Inšpirujúce a poučné. Prečítajte si krásne príslovia zo sveta

Vo svete sú všelijaké zaujímavosti, na niektorých sa zasmejeme, nad inými, trošičku zvláštnejšími, pokrútime hlavou. A je tam i veľa právd, myšlienok, čo stoja za povšimnutie, a keby sme si ich nielen zapamätali, ale sa nimi aj riadili, to by len boli naše dni sladké ako med.

slovakia

left justify in out

Vybrali sme príslovia z viacerých krajín, ktoré, ako si dovolíme veriť, vás nielen inšpirujú, ale aj prinútia rozvinúť myseľ.

 

 Rusko

 

V Rusku sa vraví, že nie je hanbou niečo nevedieť, skutočná hanba spočíva v tom, keď človek nezisťuje. Niekedy je ťažké priznať si svoju nevedomosť, ale predsa sme len ľudia a našou úlohou by malo byť učiť sa, kým budeme žiť. Nedostatok poznania nás teda nemá zahanbovať, lebo naozaj zahanbení by sme mali byť, pokiaľ vzdelávanie a hľadanie múdrosti ignorujeme.

 

Anglicko

 

Ach, v Anglicku je rozšírené naozaj nádherné príslovie a aj vznešené. Vraj mocnejšie je pero ako meč. Myslí sa tým, pochopiteľne, to, že niekedy tou pravou revolúciou nemusí byť chopenie sa zbraní, ale meniť svet môžeme, keď narábame so slovami. Keď poznáme, aké sú dôležité, aké silné, aké premieňajúce.

 

img

 

Japonsko

 

V Japonsku vyzdvihujú vytrvalosť, a to vďaka prísloviu, v ktorom nás povzbudzujú.

„Sedemkrát spadneš, osemkrát sa zdvihni.“

Pád je prirodzenou súčasťou našich dní, ale ležať na zemi ešte nikomu nepomohlo. Iba ak si tým premrháme roky a pripravíme sa o možnosti na ďalšie dobrodružstvá.

 

Taliansko

 

O živote sme sa dopočuli už veľa, a zrejme každý si je vedomý, že si nepredĺžime pobyt na zemi, aj keby sme čo skúšali, aj keby sme ako chceli. Vezmime si teda k srdcu talianske príslovie, v ktorom sme pozvaní, že ak nemôžeme žiť dlhšie, aspoň žime hlbšie. Zmysluplnejšie. Lepšie.

 

Nový Zéland

 

Niežeby toto bola súťaž, ale ak by bola, nás nesmierne zasiahlo príslovie vytvorené na Novom Zélande. Vraj obráť svoju tvár vpred k slnku a tiene spadnú dozadu. Veru, keď hľadíme na tienisté stránky, nie sme najšťastnejší, ale naše napredovanie, od toho závisí veľa. Hľaďme na slnko, na budúcnosť. A minulosť vybledne presne tak, ako jej je aj súdené.

 

img

 

Brazília

 

V Brazílii by nás radi varovali, aby sme nesúdili prirýchlo. O súdení už je toho veľa povedaného, ale väčšinou sa každá myšlienka sústreďuje na to, aby sme neboli tí, čo niekoho odstrčia len preto, že nevyzerá tak, ako by sme si želali, neoblieka sa tak, ako sa my obliekame alebo sa nevyjadruje tak, ako by nám to vyhovovalo. Toto príslovie však hovorí, že strom s najväčším počtom listov ešte nemusí produkovať aj zdravé ovocie. Čo to znamená? Nuž jednoducho toľko, že ani pekný vzhľad či sladučké reči nie sú zárukou dôveryhodnosti. Verme, ale radšej sa chráňme, srdce máme len jedno.

 

Čína

 

Vták nespieva preto, žeby mal na všetko odpoveď. Vták spieva preto, lebo má pieseň. Veľmi pekné, veľmi poučné. Za každou udalosťou hľadáme význam, za každým rohom by sme chceli vidieť hlbší zmysel, ale niekedy to nie je o tom. Niekedy je to len o maličkostiach. O piesňach a úsmevoch.

 

Turecko

 

Dokonca aj vtedy, keď vieš tisíc vecí, spýtaj sa človeka, ktorý vie len jednu. Áno, v Turecku nás varujú, nech nie sme vševediaci, nech si nemyslíme, že niekto, kto je možno menej vzdelaný či úplne nevzdelaný, by nám nemohol byť radcom. Nemyslime si, že by nám nemohol byť dobrým spoločníkom. Alebo dobrým priateľom.

 

img

 

Švédsko

 

Zaujalo nás aj príslovie zo Švédska, ktoré hovorí, že ten, kto chce spievať, pieseň si vždy nájde. A nemôžeme inak, ako len súhlasne prikývnuť, lebo spôsob aj čas sa nájdu vždy. Len škoda, že aj vo výhovorkách sme dobrí.

 

Mexiko

 

Nestačí len naučiť sa jazdiť, dôležité je tiež naučiť sa, ako padať. Tak sa traduje v Mexiku, že musíme byť schopní a ochotní prijať nielen úspech, ale aj zlyhanie. Nemôžeme si predsa namýšľať, že vždy sa nám bude ľahko kráčať a že si nikdy neodrieme kolená a nedoškriabeme dlane.

 

Kuba

 

Syr, víno a aj priatelia musia byť staré, aby boli kvalitné. K tomu asi netreba nič dodávať, veď sme už všetci okúsili, že priateľa najviac oceníme v núdzi a vtedy sa najviac preukáže, kto ním je a kto, naopak, len míňal z našej lásky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies