Na Slovensku pribúda pacientov v kritickom stave. Záchranári ich preto vyzývajú, aby o pomoc požiadali skôr

NETKY.SK • 15 Január 2021, 12:59 • 2 min
Na Slovensku pribúda pacientov v kritickom stave. Záchranári ich preto vyzývajú, aby o pomoc požiadali skôr

BRATISLAVA - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) upozorňuje na zhoršujúci sa zdravotný stav pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sa liečia doma.

slovakia

left justify in out

Ako informujú záchranári RZP často sa stretajú s dehydrovanými pacientmi, ktorí neprijímajú potravu. Riaditeľ Operačného strediska ZZS Michal Weinciller uviedol, že sa takíto pacienti dostávajú do štádia, kedy nevládzu chodiť. Dopracujú sa k pneumónii a v takomto zhoršenom stave si volajú záchranku.

Tlačové oddelenie Ministerstva zdravotníctva SR preto verejnosť vzvalo, aby ľudia, ktorí sa liečia z ochorenia COVID-19 v domácom prostredí, boli v kontakte so svojim všeobecným lekárom.

 

Aj keď má pozitívna osoba bezpríznakový priebeh infekcie a nepotrebuje vystaviť PN, mala by o pozitívnom výsledku informovať aj svojho lekára

 

"Je to dôležité pre prípad možných zdravotných komplikácií súvisiacich s infekciou, ale aj pre praktické dôvody, a to potrebu vystavenia potvrdenia o prekonaní COVID-19," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 

Prečítajte si viac: Záchranári prosia o pomoc! Ak ste pozitívny na koronavírus, nezatajujte im túto informáciu

 

“Budeme bojovať do poslednej chvíle. Veľké očakávania máme od očkovania. Prví operátori sa dali zaočkovať už tento týždeň (6. januára) a záujem je u nás veľký," informovali záchranári na sociálnej sieti. 

 

"Oveľa viac sa obávam, že sa zaplnia kapacity nemocníc. Pacienti budú v sanitkách a budeme ich musieť rozvážať po Slovensku. Tohto sa bojím omnoho viac. Táto vojna sa nemôže vyhrať v nemocniciach ani na operačných strediskách ani v záchranke. Teraz to závisí od toho, ako sa budú správať občania. Ak sa nebude každý dôsledne izolovať, darmo budeme zvyšovať počty ľudí na operačných strediskách, darmo budú záchranky chodiť od rána do rána a nemocnice sa nafukovať, ak k tomu každý nepristúpi zodpovedne, bude sa táto situácia zvládať veľmi ťažko,” uzavreli záchranári v vo svojom príspevku. 

 

Prečítajte si tiež: Borisovi Kolárovi neprekáža očkovanie “náhodných okoloidúcich“. Aký má na to dôvod?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies