Minister Heger vidí plán obnovy ako veľkú príležitosť pre nakopnutie ekonomiky

NETKY.SK • 15 December 2020, 11:39 • 2 min
Minister Heger vidí plán obnovy ako veľkú príležitosť pre nakopnutie ekonomiky

BRATISLAVA - Slovensko by sa malo zamerať na obnovu, pretože zaostávame za vyspelými štátmi. Uviedol to v utorok v úvodnom slove v rámci verejnej diskusie k plánu obnovy minister financií Eduard Heger. A ako doplnil vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, plán obnovy je pre Slovensko príležitosťou na obnovenie ekonomiky, na naštartovanie zeleného a digitálneho hospodárstva.

slovakia

left justify in out

"Slovensko dlho spalo, reformy sme dlhé roky nevideli, čo sa odrazilo na výsledkoch," skonštatoval Heger. Slovensko sa podľa neho prepadávalo v rôznych rebríčkoch a ako jediná krajina z postkomunistického bloku prestala dobiehať vyspelé krajiny EÚ.

 

 

Toto chce súčasná vláda zvrátiť prostredníctvom plánu obnovy. Obsahuje podľa Hegera dve časti. Jednou sú investície, pretože samotný plán je investičným plánom a hovorí o sumách do konkrétnych oblastí. No ak chceme Slovensko posunúť vpred, sú podľa ministra financií potrebné reformy, ktoré zmenia podstatu fungovania štátu.

"Chceme mať inovatívnu ekonomiku, moderný štát a zdravý štát," povedal Heger. Práve inovatívna ekonomika bude podľa neho ťažiť zo základov, ktoré tu máme. Ide o silné dedičstvo priemyslu. Avšak, ak chceme posunúť Slovensko dopredu, tak práve inovatívna ekonomika je podľa Hegera kľúčová.

 

img

 

Moderný štát znamená aj to, aby aj verejná správa fungovala veľmi efektívne. "Sme v 21. storočí a kvalita služieb musí byť podstatne vyššia," myslí si Heger. Zdravý štát hovorí zase o kvalite života. Slovensko by sa malo zaradiť medzi úspešné krajiny aj kvalitou svojho života, aby Slováci nemuseli odchádzať za lepším životom do zahraničia.

 

Zaostávame aj za susedmi 

Ako dodal Miko, Slovensko je malé a otvorené hospodárstvo zasiahnuté pandémiou a odhad prepadu ekonomiky na tento rok je okolo 7,5 % HDP. Kríza podľa neho prehĺbila štrukturálne problémy. "Nie je to len zaostávanie za západnými krajinami, ale aj niektorými susednými krajinami," povedal Miko. Slovensko bude môcť v rámci plánu obnovy čerpať sumu 5,8 mld. eur. Musí však podľa Mika zrýchliť prácu na príprave plánu. Úspech zároveň závisí od širokej podpory, musí ísť o spoločné úsilie.

 

img

 

Kritické ohlasy 
Čo sa týka kritiky z viacerých strán, že Slovensko v rámci príprav odovzdávania dokumentu s plánom obnovy zaostáva, Miko skonštatoval, že je mimoriadne náročné všetko v určenom čase odkonzultovať. No nie je to podľa neho nemožné a dá sa to stihnúť.

 

Ministerstvo financií SR si podľa Hegera dalo záležať na tom, aby pripravili kvalitný plán, keďže tých vecí na "opravenie" je na Slovensku veľa. "Žiaľ, ani všetky tie európske peniaze by nestačili na to, aby sme dobehli investičný dlh, ktorý tu bol za posledné dekády naakumulovaný," povedal Heger na tlačovom brífingu.

 

img

 

Avšak kvalitný plán nie je možné postaviť za dva týždne a ani za dva mesiace. Preto je potrebný čas. Štandardne sa partnerská dohoda podľa ministra vyjednáva niekoľko rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona