Najzvláštnejšie miesta na planéte

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 10:12 • 2 min
Najzvláštnejšie miesta na planéte

Krása našej planéty je dych berúca a bezhraničná. Niektoré miesta na zemi nám dokážu svojou spektakulárnosťou a jedinečnosťou vltačiť spomienky na celý život.

slovakia

left justify in out

Môžete sa pýšiť akýmikoľvek cestovateľskými skúsenosťami a zážitkami, nikdy nikto nebude poznať všetky krásy a tajomstvá tejto planéty a jej nádhernej nespútanej prírody. 

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko mimoriadne zvláštnych a zaujímavých miest na zemi, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

Jervis Bay, Austrália - najbelší zo všetkých bielych pieskov

V austrálskej zátoke Jervis Bay na južnom pobreží tohto kontinentu sa nachádza údajne najbelšia piesočná pláž na svete. No návštevníci sem nechodia len kvôli piesku, ktorý je bielejší ako biely. Väčšina cestovateľov a dobrodruhov smeruje do tohto unikátneho oceánskeho zálivu s rozlohou 102 km2 kvôli kúzlu, ktoré prichádza po zotmení. Jervis Bay je jedným z mála miest na planéte, kde môžu ľudia vidieť zázrak bioluminiscencie, keď masy planktónu svietia v tme a dodávajú vode nádherný éterický vzhľad. Ide jav, tzv. noctilucu, pri ktorom svetlo a chemická reakcia spôsobujú tento nádherný vizuálny jav, pôsobiaci ako morské iskričky. Bioluminiscencia je najčastejšie viditeľná v teplejších mesiacoch, ale v Jervis Bay môžete mať na tento úkaz šťastie v každom ročnom období.

Spotted Lake, Kanada - škvrtnité jazero ako zo sci-fi

Toto "bodkované" alebo "škvrtnité" jazero - doslova aj názvom (domorodci ho nazývali Kiluk), sa ukrýva v kanadskej Britskej Kolumbii a keď sa tu ocitnete, budete sa cítiť ako v nejako sci-fi filme. Táto malá vodná plocha je plná rôznych minerálov, s množstvom vápnika a síranov sodných ale aj striebra a titánu. Keď sa voda v lete vyparí, zostane po nej zvláštna zbierka usadenín, ktorá dala škvrnitému jazeru jeho prezývku. V lete sa okolo nánosov môžete prechádzať a obdivovať ten úžasný prírodný úkaz, hoci sa možno nezbavíte čudného pocitu, že každú chvíľu môže na vás niečo z toho čudného úkazu vyskočiť.

Zhangye Danxia, Čína - hory ako obraz

Ak sa pozeráte na čínske pohorie Zhangye Danxia na fotografiách, môžete si myslieť, že ide o nejakú fotomontáž, alebo obrázok. No táto nádherná krajina je realitou! Rôznorodé farby hôr sú výsledkom dynamických pohybov minerálnych usadenín počas tisícročí. Niekoľko vyhliadkových terás ponúka návštevníkom nádherný, priam rozprávkový výhľad.

Tieto "dúhové hory" pri meste Zhangye v severozápadnej čínskej provincii Gansu sú snom každého fotografa. Rozprestierajú sa na ploche 410 km2  a ide o jeden z najkrajších kútov na zemi vďaka jedinečnému typu tunajšej petrografickej geomorfológie. 

Lake Hillier, Austrália - farebná hra rias, soli a baktérií

Slané jazero na okraji ostrova Middle Island v Západnej Austrálii má naozaj nezvyčajnú, žiarivo ružovú farbu. Túto neuveriteľnú scenúriu vytvárajú riasy, halobaktérie a iné mikróby. V jazere by sa dalo aj bezpečne kúpať, no nie je vôbec jednoduché sa k nemu dostať, najlepšou možnosťou sú vyhliadkové lety na toto čarokrásne miesto. 

Jazero sa nachádza v nádhernej nedotknutej divočine súostrovia Recherche a zhora z lietadla vám ten rozprávkový kontrast medzi ružovým jazerom a tmavomodrým Indickým oceánom priam vyrazí dych.

Pohorie Tianzi, Čína

Hory Tianzi sa nachádzajú pri sídle Zhangjiajie v provincii Hunan, v blízkosti údolia Suoxi v Číne. Pohorie má dĺžku približne 30 kilometrov, hlavný vrchol pohoria sa týči do výšky 4 142 metrov nad morom. Tianzi v preklade znamená "syn nebies" a pri pohľade na štíty uprostred mora mrakov názvu dáte za pravdu. V okolí hôr je množstvo vodopádov, jaskýň, riek a jazier, čo z celej oblasti robí unikátnu cestovateľskú destináciu na celý život. 

Jedinečným pohorie robí aj fakt, že v tejto oblasti sa pred viac ako 300 miliónmi rokov nachádzal oceán, ktorý ležal na vrstve sedimentárnych hornín. Z nich sa vyformovali kremenné pieskovce, nachádzajúce sa v tejto oblasti dnes. Tieto mimoriadne staré horniny dnes pokrývajú vrcholy pohoria Tianzi.

Plynový kráter Darvaza, Turkménsko

Ak ste niekedy mali pokušenie navštíviť brány pekla, musíte sa vybrať do Turkménska. Tunajší plynový kráter Darzava tu horí už celé desaťročia a vytvára jeden z najintenzívnejších obrazov na našej planéte. Návštevníci sa sem hrnú kvôli pohľadu, ktorý možno zažiť iba raz za život a práve tu.

Večne horiaci kráter uprostred púšte Karakum je dnes asi najväčším cestovateľským ťahákom Turkménska a skutočným lákadlom na tie najkrajšie turistické zábery. Má priemer 70 metrov, hĺbku 20 metrov a vznik tejto atrakcie je vskutku pozoruhodný.

V roku 1971 tu výprava sovietskych pracovníkov objavila obrovské zásoby plynu. Počas ťažby sa však časť pôdy na mieste prepadla. Z bezpečnostných dôvodov plyn v kráteri inžinieri zapálili, s úmyslom, že za pár dní vyhorí a bude po všetkom. Večný oheň však horí dodnes a vznikla tak jedna z najpikantnejších turistických atrakcií na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
NSW foto: freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies