Voľby do EP sa v nedeľu konajú v 21 členských štátoch EÚ

NETKY.SK • 26 Máj 2019, 10:34 • 2 min
Voľby do EP sa v nedeľu konajú v 21 členských štátoch EÚ

BRUSEL - V 21 z 28 členských štátov Európskej únie sa v nedeľu hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Počas posledného dňa volieb do EP, ktoré prebiehajú od 23. do 26. mája, svoj hlas odovzdajú napríklad voliči v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku či Poľsku, píše agentúra DPA.

 

Približne 418 miliónov ľudí v celej Európe si od štvrtku môže vyberať svojich kandidátov do EP, ktorý tvorí spolu 751 členov.

 

V piatok sa začali voľby otvorením volebných miestností v Holandsku a Spojenom kráľovstve. Británia je po predĺžení termínu vystúpenia z EÚ do 31. októbra ešte stále členským štátom EÚ, mala teda aj povinnosť voľby usporiadať. Ak by sa tak nestalo, 1. júna by automaticky došlo k brexitu bez dohody.

 

Voľby do EP pokračovali v sobotu v Írsku, Česku (kde sa volilo v piatok aj v sobotu), Litve, na Malte aj na Slovensku.

 

Výsledky volieb nemôžu byť zverejnené, skôr než sa v nedeľu o 23.00 h zatvoria volebné miestnosti v poslednej krajine, ktorou je Taliansko.

 

Výsledky volieb budú mať veľký vplyv na to, kto sa stane novým predsedom Európskej komisie a v tejto funkcii nahradí Jeana-Clauda Junckera, poznamenala DPA.

 

Európsky parlament je zákonodarná inštitúcia EÚ, do ktorej si svojich zástupcov každých päť rokov volia priamo občania. Parlament vo väčšine oblastí prijíma legislatívu spolu s Radou EÚ, ktorá pozostáva zo zástupcov vlád členských krajín.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies