Jediná afganská starostka unikla Talibanu o vlások! So sebou si vzala len dve veci

NETKY.SK • 27 August 2021, 16:14 • 2 min
Jediná afganská starostka unikla Talibanu o vlások! So sebou si vzala len dve veci

BONN – Bývalá regionálna politička sa pred Talibanom skrývala niekoľko dní. „Sedím tu a čakám, až prídu. Oni pôjdu po ľuďoch ako som ja a zabijú ma,“ bála sa pred pár dňami. Dnes je už v bezpečí. Na letisko sa ju podarilo prepašovať v aute, v priestore pre nohy!

slovakia

left justify in out

Aktivistka za práva žien a jediná bývalá afganská starostka Zarifa Ghafariová sa dnes bezpečne dostala do Nemecka. Niekoľko dní pred evakuáciou sa musela ukrývať pred hnutím Taliban. Po niekoľkých dňoch sa jej však podarilo dostať preč z krajiny cez Pakistan a Turecko.

 

img

 

Prežila vďaka chaosu

Keď Taliban v nedeľu (15. augusta) prekročil hranice Kábulu a prevzal v moc v krajine, musela sa skrývať, hnutie sa jej totiž už v minulosti vyhrážalo smrťou.  

 

„Sedím tu a čakám, až prídu. Nie je tu nikto, kto by mne a mojej rodine pomohol. Oni pôjdu po ľuďoch ako som ja a zabijú ma. Nemôžem opustiť svoju rodinu. A kam by som vlastne šla?“ povedala bývalá starostka pre nemecký portál Der Spiegel tesne po zvrhnutí afganskej vlády.  

 

img

 

Keď konečne v pondelok dorazila do nemeckého Bonnu, novinárom porozprávala, ako sa z Afganistanu dostala. Tou najťažšou úlohou bolo dostať ju na kábulské letisko. Keďže vstup kontrolujú mudžahedíni z Talibanu, museli ju tam jednoducho prepašovať.

 

Celú cestu strávila prikrčená na podlahe auta, v priestore pre nohy za sedačkami. Celá posádka pritom veľmi riskovala. Ak by ich odhalili, smrti by pravdepodobne nikto neunikol. Vďaka obrovskému chaosu na kontrolných staniciach, sa ju predsa len podarilo dostať na letisko

 

img

 

„Zastavili nás a muž sa opýtal nášho šoféra "kam idete?“ Odpovedal, že sme na ceste z jednej provincie do druhej. Ďalej som sa krčila za sedadlami pri nohách mojej rodiny. Skoro som nemohla dýchať. Strašne mi bilo strašne srdce,“ opísala nepríjemný zážitok.

 

Prečítajte si tiež: Oceňovaný fotograf sa stal ďalšou obeťou Talibanu!

 

Chce byť hlasom afganských žien

Do evakuačného lietadla sa bývalú starostku podarilo dostať vďaka pomoci medzinárodných úradov. „Nakoniec sme nastúpili do lietadla smerujúceho do Islamabadu, odkiaľ sme odleteli do Turecka. Tam sa nemecký konzulát v Istanbule postaral o to, aby sme mohli odletieť do Nemecka,“ priblížila Ghafariová. 

 

Svoju rodnú zem opustila s prázdnymi rukami. Do Nemecka pricestovala akurát s vojenskou čiapkou po otcovi a plechovicou plnou piesku. „Nemôžem zaspať, ak sa nedotknem kôpky piesku,“ vysvetlila.

 

img

 

Novinárom povedala, že po týždňoch strachu a neistoty či sa dožije ďalšieho rána, jej Afganistan chýba. „Ak chcete vedieť, ako sa cítim, tak si skúste predstaviť, aké je to byť vytrhnutý zo svojho milovaného domova. Je to kruté! Neviete, či ho ešte niekedy uvidíte, alebo či objímete ľudí, s ktorými ste vyrastali. Moja krajina je pre mňa všetkým,“ dodala smutne. 

 

Ghafariová je odhodlaná pomáhať afganským ženám na diaľku. Chce sa stať ich hlasom a svetu ukázať, čo znamená byť ženou v Afganistane a čím všetkým si musia prejsť. „My ženy musíme držať spolu. Musíme zvýšiť hlas. Chcem byť bojovníčkou za práva afganských žien," uzavrela. 

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Kábulom otriaslo ďalších šesť výbuchov! K vyčíňaniu sa prihlásili teroristi z IS, Biden sľubuje odvetu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies