Jeden banán denne a týchto 7 vecí sa začne diať s vašim telom

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 18:01 • 2 min
Jeden banán denne a týchto 7 vecí sa začne diať s vašim telom

BRATISLAVA - Banány patria medzi najpopulárnejšie ovocie. Pestujú sa až v 107 krajinách a je to štvrtá najcennejšia plodina na svete. Na banán sa teraz spoločne pozrieme zblízka, najmä na jeho nutričnú hodnotu. Obsahuje veľmi dôležitý minerál draslík, ďalej je plný vlákniny, vitamínu C a B6. Vedia byť však banány pre naše telo aj škodlivé? V nasledujúcom článku vám objasníme, čo sa s vami stane pokiaľ budete jesť túto plodinu denne po dobu siedmych dní.

slovakia

left justify in out

1. Banány sú plné draslíka

Draslík je esenciálna živina, ktorá sa nachádza v každej bunke nášho tela. Pomáha udržiavať stabilnú srdcovú frekvenciu, spúšťa uvoľňovanie inzulínu na kontrolu hladiny cukru v krvi a udržuje optimálny krvný tlak. Zdravý dospelý človek by mal denne skonzumovať 3 500 - 4 000 mg draslíka v závislosti od životného štýlu a ďalších faktorov. Priemerný banán obsahuje asi 450 mg tohto prvku.

 

img

 

2. Starajú o dobrý krvný tlak
Mýlite sa, ak si myslíte že len sodík sa snaží znižovať krvný tlak. Nie je to celkom pravda. Je to jemná rovnováha medzi sodíkom a draslíkom, ktorá sa stará o tento proces. Denný príjem draslíka je z tohto hľadiska veľmi dôležitý a banány k tomu len dopomôžu..
 

3. Pomáhajú zmenšovať riziko výskytu rakoviny

Čerstvé ovocie a zelenina sú bohaté na živiny a môžu znížiť celkovo riziko rakoviny, pretože neobsahujú soľ, spracovaný cukor, chemické či konzervačné látky a potravinárske farbivá. Banány navyše obsahujú vitamín C, ktorý pomáha znížovať tvorbu voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu. Predpokladá sa tiež, že vysoký obsah vlákniny v banánoch znižuje riziko kolorektálneho karcinómu.
 

img

 

4. Sú nevyhnutné pre dobré fungovanie nášho srdca
Jedným z významných spôsobov, ako znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení je znížiť príjem sodíka a zároveň zvýšiť príjem draslíka. Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí užívajú najmenej 4 000 mg draslíka denne, sú o 45% menej náchylní k úmrtiu na ischemickú chorobu srdca ako tí, ktorí také množstvo draslíka neužívajú. Banány okrem draslíka obsahujú vlákninu, vitamín C a B6, ktoré sú nevyhnutné pre silné srdce.

 

5. Upokojujú tráviace ťažkosti

Existuje pádny dôvod na to, prečo lekári odporúčajú stravu typu: banány, ryža, jablká a toasty, pre ľudí s problémovým trávením. Banány sú relatívne nevýrazné a ľahko stráviteľné, rovnako tak nahrádzajú životne dôležité elektrolyty, ako je draslík, ktorý sa rapídne stráca z tela von počas hnačky. Navyše bohatý obsah vlákniny v banánoch pomáha podporovať pravidelnú stolicu.
 

img

 

6. Kto by nemal jedávať banány každý deň?

Ak máte srdcové ochorenie a užívate betablokátory, potom musíte byť opatrní, pokiaľ ide o množstvo banánov, ktoré zjete. Betablokátory majú totiž tendenciu zvyšovať hladiny draslíka. Takisto ľudia nie s úplne funkčnými obličkami, by mali jesť banány s mierou. Dokonca sa predpokladá, že banány spúšťajú u ľudí migrény, na ktoré sú potom nachylní. Pokiaľ vás trápi niektorý z týchto spomenutých problémov, tak si musíte pri konzumácii tohto tropického ovocia dávať väčší pozor.
 

img

 

7. Koľko banánov denne môžem zjesť, aby som si nespôsobil zdravotné ťažkosti?

Správne množstvo dennej dávky draslíka je pri každom človeku odlišné, ale vo všeobecnosti by ste museli zjesť asi 7-8 banánov, aby ste z nich získali potrebnú dennú d´vku tohto prvku. Príliš veľa draslíka vśak môže mať katastrofálny účinok na vaše srdce. Nemusíte sa však vobec ničoho báť. Zdravý človek by musel skonzumovať 400 banánov denne, aby sa dostal k presiahnutiu príjmu draslíka v dennej dávke. V najhoršom prípade hrozí teda bolesť brucha pri prejedaní sa. Pokiaľ ste ale zdraví a príjimate vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, potom si môžete vychutnať 1 alebo aj 10 banánov každý deň.
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies