Najhoršie väznice na svete: Niketoré riadia gangy a dozorcovia nemajú moc, inde sa platí za spanie

NETKY.SK • 22 December 2023, 16:30 • 2 min
Najhoršie väznice na svete: Niketoré riadia gangy a dozorcovia nemajú moc, inde sa platí za spanie

Predstavíme vám šesť najhorších väzníc na svete, kde je život takmer nemožný. Tieto miesta sú považované za najhoršie väzenia na svete a ponúkajú svojim obyvateľom množstvo problémov a nebezpečenstiev.

slovakia

left justify in out

Väznice sú miesta, kde sa zatvárajú ľudia, ktorí boli osvedčení z trestných činov. Väznice majú rôzne štandardy a podmienky, ale niektoré z nich sú tak strašné a nebezpečné, že by ste sa radšej nechceli tam dostaviť.

V tomto článku vám predstavíme šesť najhorších väzníc na svete, kde sa nachádzajú podobné situácie. Tieto miesta sú považované za najhoršie väzenia na svete a ponúkajú svojim obyvateľom množstvo problémov a nebezpečenstiev.

Sabaneta na Marakeši

Sabaneta je väznica v venezuelskom ostrove Marakeš, ktorá je známa ako jedna z najväčších a najkrutnejších väzníc na svete. Väznica má kapacitu približne 3700 väzňov, ktorí musia žiť pod palcom ozbrojených strážnikov. Väznica bola postavená len pre 700 väzňov, takže je veľmi preplnená.

Väzni si udržiavajú poriadok po svojom, vládne tu hierarchia gangov. Chudobní väzni s nízkym statusom musia platiť za to aj za to, aby si zaistili miesto na spanie a ak chcú vodu, musia piť zo skorodovaného potrubia v kúpeľni. Výsledkom je odporné násilie a v histórii väznice vypuklo nejedno krvavé povstanie.

V roku 2013 zomrelo počas povstania 108 väzňov. V roku 2017 bol prezident Hugo Chavez vyjadril, že Sabaneta je jednou z brán do pekla.

La Sabaneta je ovládaná systémom korupcie, kde stráže uprednostňujú ľudí, ktorí majú peniaze a moc. Títo vybraní jedinci môžu spať v celách na posteli, zatiaľ čo všetci ostatní musia používať hojdaciu sieť na chodbách.

Neexistuje tu žiadna denná rutina stanovených činností, ktorá by väzňom umožňovala robiť a správať sa tak, ako si želajú, čo často vedie k extrémne násilným stretnutiam, ktoré pramenia z ich nedostatku duševnej stimulácie a stiesnených obytných priestorov.

Ostrov Rikers v New Yorku

Ostrov Rikers v New Yorku je najväčšia väzenská zariadenie v Spojených štátoch, ktorá sa nachádza v Bronxe. Toto ostrov obsahuje desať väzenských zariadení, ktoré majú za úlohu zadržiavať a spravovať väzňov, ktorí čakajú na súdny proces, majú krátke tresty alebo sú dočasným preniesnutím do iného zariadenia. 

Ostrov Rikers má kapacitu približne 15 000 väzňov, čo je viac ako väznica La Sabaneta na Marakách.

Ostrov Rikers má dlhý záznam a násilie je na dennom poriadku. Väzni sú často terčmi neľudského teroru a to aj zo strany úradníkov a dozorcov2. V jednom prípade si dozorca údajne najal šiestich väzňov, aby brutálne zbili ďalších dvoch. 

V roku 2013 bola ostrov Rikers označený ako jeden z desiatich najhorších nápravných zariadení v celom Spojenom štátu3. V roku 2019 sa novoradnica New Yorku rozhodla zrušiť ostrov Rikers do roku 2026.

Pobudli tu napríklad aj Mark David Chapman, Sid Vicious (bývalý člen Sex Pistols) alebo Lil Wayne (slavný rapper).

Ak by ste si mysleli, že takéto väzenie predsa nemôže patriť medzi najhoršie na svete, ste na omyle. 

 

Tocorón v Arague

Tocorón je ďalšia venezuelská väznica, ktorá je známa svojou nezvládnuteľnou situáciou. Väznica bola postavená pre 750 väzňov, ale dnes ich tam žije viac ako 7000. Väznica je v podstate malé mesto, kde si väzni robia, čo chcú. Majú svoje obchody, reštaurácie, diskotéky a dokonca aj bazén. Väzni si môžu kúpiť zbrane, drogy a alkohol od korupčných dozorcov.

Väznica je tiež miestom, kde sa konajú koncerty známych hudobníkov, ktorí prichádzajú za vysoké honoráre. Napríklad v roku 2011 vystúpil v Tocoróne portorický spevák Hector El Father.

V roku 2013 tam zaspievala venezuelská speváčka Diomira. V roku 2014 tam zahrala skupina Los Cadillacs. Tieto koncerty sú pre väzňov spôsobom, ako zabudnúť na svoje problémy a užiť si život. Avšak, nie všetko je zábava a radosť. Väznica je tiež miestom brutálneho násilia a vraždenia. V roku 2012 zomrelo počas streľby 20 väzňov. V roku 2016 zomrelo 11 väzňov počas bitky medzi gangmi.

Bang Kwang v Bangkoku

Bang Kwang je väznica v thajskom hlavnom meste Bangkoku, ktorá je prezývaná ako “Big Tiger” alebo “Bangkok Hilton”. Väznica je určená pre tých, ktorí boli odsúdení na doživotie alebo na smrť. Väznica má kapacitu 3500 väzňov, ale v súčasnosti ich tam žije viac ako 8000. Väzni sú nútení nosiť púta na nohách počas prvých troch mesiacov pobytu v väznici. Väzni sú tiež podvyživení a dostávajú len jedno jedlo denne.

Väznica je známa svojou prísnou disciplínou a krutým zaobchádzaním s väzňami. Väzni sú často bití, mučení a sexuálne zneužívaní. Väzni sú tiež vystavení riziku infekcie chorobami, ako je tuberkulóza, HIV a hepatitída. Väzni, ktorí sú odsúdení na smrť, sú informovaní o svojom poprave len 24 hodín vopred. Poprava sa vykonáva prostredníctvom streľby alebo injekcie.

Carandiru v São Paule

Carandiru bola najväčšia väznica v Brazílii, ktorá bola postavená v roku 1920 v São Paule. Väznica bola navrhnutá pre 4000 väzňov, ale v roku 1992 ich tam žilo viac ako 8000. Väznica bola známa svojou preplnenosťou, špinavosťou, násilím a korupciou. Väzni si museli zabezpečiť svoje vlastné jedlo, oblečenie a hygienu. Väzni boli tiež často napádaní a vraždení inými väzňami alebo dozorcami.

V roku 1992 sa v Carandiru odohral jeden z najhorších masakrov v histórii väzníc. Všetko sa začalo, keď sa v jednej z cel vypukla bitka medzi väzňami. Dozorci zavolali políciu, ktorá prišla s veľkou silou.

Polícia vstúpila do väznice a začala strieľať na väzňov bez milosti. Výsledkom bolo 111 mŕtvych väzňov a 87 zranených. Žiadny policajt nebol zabitý ani zranený.
V roku 2002 bola väznica zatvorená a zničená. Na jej mieste sa plánuje postaviť park a múzeum.

Väznica Ostrov Petak: ruský Alcatraz

Väznica Ostrov Petak je jednou z najdesivejších a najstrašnejších väzení na svete. Leží na ostrove Ognenny ostrov v Novozerskom jazere v oblasti Vologda, asi 400 kilometrov od Moskvy. Jej účel bol umiestniť sem tých najhorších ruských vrahov a najnebezpečnejších psychopatov, ktorí sa postavili proti vláde alebo spôsobili veľké škody.

Väznica bola založená v roku 1517 ako kláštor pre pravoslávnych pustovníkov, ktorí odriekali radostí svetského života. V roku 1918 sa stala trestaneckým táborom pre politických odsúdených a vojenských zločincov. Po druhej svetovej vojne zmenila účel a väzni zažili brutálne podmienky väzeňského života.

Väzni trávia vo svojich celách zatvorení väčšinu dňa a majú zakázané návštevy. Sú držaní vo svojich celách 22,5 hodín z dňa a musia mať ruky vystrčené nad hlavou k železným mrežiam, ktoré sa tu nachádzajú.

Nepredstaviteľné mučenie, masové znásilňovanie, šírenie AIDS, legalizované zabíjanie, preľudnenie, psychické zrútenie ako dôsledok izolácie, nedostatok hygieny alebo lekárskej starostlivosti sú na dennom poriadku.

Väzni majú povolených len dvoch návštevníkov ročne: ich rodiny alebo priateľov. Títo návštevníci musia dodržiavať prísne pravidlá. Ak by ich niekto chcel prísť pozrieť, musel by mať povolenie od ministra spravodlivosti a mal by byť schopný dokázať svoju identitu.

Väznica Petak si vyslúžila prezývku Alcatraz Ruska, pretože je podobná americkému peleu na ostrove Alcatraz v San Franciscu. Je to miesto strachu a utrpenia pre väzňov i ich blízkych. 

Podľa britského novinárka a psychologičky Marka Sedgwicka, ktorý navštívil väznicu v roku 2016, tu vládnu kruté pravidlá a väzni zažívajú psychické utrpenie, ktoré ich zmenilo na nepoznanie. Väznicu Petak ešte nikto živý neopustil. Je to jedno z najhorších miest na svete a dokázalo by ju opustiť len niekoľko osôb s veľmi silnou odporom a vytrvalosťou.

Väznice sú miesta, kde sa má dodržiavať zákon a spravodlivosť. Avšak, niektoré z nich sú také hrozné, že sa stávajú miestami utrpenia a smrti. V tomto článku sme vám predstavili päť najhorších väzníc na svete, kde sa väzni stretávajú s neľudskými podmienkami a násilím.

Tieto miesta sú pripomienkou toho, že väzenie nie je len trest, ale aj výzva pre ľudskú dôstojnosť.

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-66873494

https://www.unitedlife.sk/ktore-su-najhorsie-vaznice-sveta/

https://people.howstuffworks.com/10-of-the-worst-prisons-in-the-world.htm

https://www.nydailynews.com/2023/04/19/nyc-agrees-to-53-million-settlement-in-lawsuit-over-solitary-confinement-at-rikers-island-and-other-jails/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Penal reform international
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies