Šéf diplomacie EÚ označil požiadavku Ruska nerozširovať NATO na východ za neprijateľnú

NETKY.SK • 1 Január 2022, 13:34 • 2 min
Šéf diplomacie EÚ označil požiadavku Ruska nerozširovať NATO na východ za neprijateľnú

MOSKVA – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v rozhovore pre denník Welt označil ruské podmienky týkajúce sa bezpečnostných záruk za neprijateľné a obvinil Rusko, že chce o tom rokovať so Spojenými štátmi bez účasti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

„Požadovanie bezpečnostných záruk a ukončenie rozširovania EÚ a NATO na východ je čisto ruská agenda s úplne neprijateľnými podmienkami, najmä pokiaľ ide o Ukrajinu,“ povedal. Borrell zdôraznil, že „to bolo prvýkrát, čo Moskva predložila svoj program písomne, čo sa nikdy predtým nestalo.“ „Toto robia len víťazi: hovoria, že to a to sú moje podmienky,“ poznamenal.

 

img

 

Rokovania by sa mali týkať nielen Ukrajiny a rozširovania NATO na východ, ale všetkých porušení zmluvy od prijatia Helsinského záverečného aktu v roku 1975, povedal šéf európskej diplomacie. „Nesúhlasíme s mnohými udalosťami v ruskej zahraničnej politike, ako aj s niektorými udalosťami, ktoré Moskva považuje za vnútorné záležitosti,“ uviedol Borrell. Tiež obvinil Rusko, že chce rokovať o európskej bezpečnostnej architektúre bez účasti Európskej únie.

 

Prečítajte si tiež: Kyjev rokuje s Washingtonom o dodávkach zbraní na Ukrajinu

 

„Je to absurdné. Toto nebudeme akceptovať,“ vyjadril sa. Rokovanie o európskej bezpečnostnej architektúre a bezpečnostných zárukách je podľa neho otázka, ktorá sa týka nielen Spojených štátov a Ruska. „EÚ by mala byť prítomná na týchto rokovaniach, takéto rokovania majú zmysel len vtedy, ak sa uskutočnia v úzkej koordinácii s EÚ a za jej účasti.“ 

 

img

 

V polovici decembra zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí návrh zmluvy s USA a dohody s NATO. Dokumenty už odovzdali Washingtonu a jeho spojencom. V jednom z bodov Moskva navrhuje, aby krajiny NATO poskytli záruky, ktoré vylučujú ďalší pohyb východným smerom, najmä na ukrajinské územie.

 

Ako opakovane zdôraznil ruský prezident Vladimir Putin, rozširovanie NATO na východ a rozmiestnenie útočných zbraní na Ukrajine sú pre Moskvu neprijateľné.

 

Možno vás zaujme: Vyjednávači dosiahli novú dohodu o prímerí na východe Ukrajiny

  

https://ria.ru/20211229/rasshirenie-1765930016.html




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies