Minister Juraj Blanár: Slovensko je úspešný príbeh, národnoštátne záujmy musia byť na prvom mieste

NETKY.SK • 2 Január 2024, 06:44 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Slovensko je úspešný príbeh, národnoštátne záujmy musia byť na prvom mieste

Za 31 rokov samostatného štátu sa stalo rešpektovaným partnerom, členom relevantných medzinárodných organizácií a podľa slov ministra bude Slovenská republika pokračovať v suverénnej zahraničnej politike v prospech Sloveniek a Slovákov, ku ktorej sa zaviazala aktuálna vláda, uvádza tlačová správa Ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár vyhlásil 1. januára 2024 pri príležitosti výročia vzniku SR, že Slovensko potrebuje rozvíjať svoj úspešný príbeh.

„Rok 2023 bol výrazne ovplyvnený geopolitickým dianím, vojnovými konfliktmi. Našou snahou bude premeniť nasledujúci rok v diplomacii na 12 úspešných mesiacov, počas ktorých bude počuť hlas Slovenska a náš apel na podporu mieru, spolupráce medzi národmi a predovšetkým na rozhodnutia, ktoré prinesú našim občanom a našej ekonomike pozitívne impulzy, nie obmedzenia,“ uviedol Juraj Blanár s tým, že národnoštátne záujmy musia ostať na prvom mieste, aby obyvatelia cítili podporu a pomoc štátu aj v ťažkých situáciách.

Slovenská republika zotrvá v medzinárodnej politike podľa slov šéfa slovenskej diplomacie v pozícii zodpovedného, čitateľného a stabilného partnera.

V roku 2024 si Slovenská republika pripomenie viacero okrúhlych výročí - 20. výročie vstupu do Európskej únie a do Severoatlantickej aliancie alebo 15. výročie vstupu do eurozóny.
 
„Európska únia je jedinečný projekt. Je pre nás životným priestorom a prináša nám významné benefity, ktoré si v bežnom živote často ani neuvedomujeme. Naše členstvo je nenahraditeľné, no skutočný prospech má len vtedy, ak nezabúdame na našu národnú suverenitu,“ zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Doplnil, že úspešné projekty, investície a výhody, ktoré majú obyvatelia Slovenska aj vďaka európskej podpore priblížia priamo v regiónoch tohtoročné podujatia pri príležitosti 20. výročia začlenenia Slovenskej republiky do Európskej únie. Rezort diplomacie pripravuje v tejto súvislosti rozličné aktivity v rámci celého Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister zahranićných vecí Juraj Blanár. (www,mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies