Nasledujete svoju intuíciu? Prečo treba počúvať ten zvláštny hlások „v črevách“?

NETKY.SK • 29 Október 2023, 16:00 • 2 min
Nasledujete svoju intuíciu? Prečo treba počúvať ten zvláštny hlások „v črevách“?

Hovorí sa tomu všelijako – šiesty zmysel, sila intuície, vnútorný hlas, vyššia múdrosť... V anglickom jazyku sa dokonca miesto tohto zvláštneho hlasu múdrosti, ktorý nám našepkáva, radí, vedie, vystríha prisudzuje črevám!

slovakia

left justify in out

Listen to your guts – Počúvaj tie pocity, vychádzajúce priam z tvojich vnútorností, čriev! Ale prečo by sme to teda mali robiť? A čo nám vlastne tie zvláštne pocity v bruchu, upozorňujúce nás, či niečo máme urobiť alebo nie, či je niečo pre nás dobré, alebo, naopak, nebezpečné signalizujú? Ako to funguje, a kto-čo je vlastne ten „hlas našich čriev“?

Asi každému z nás sa to už stalo – ignorovali sme ten tichý, no nástojčivý hlas niekde v našom vnútri, aby sme to nerobili. Nepočúvli sme, pretože na to nebol žiadny racionálny, viditeľný a vysvetliteľný dôvod.

No napokon sa aj tak ukázalo, že tie naše útroby mali pravdu! Že to zvláštne šimranie v bruchu, to jasné, aj keď ničím nepodložené presvedčenie sme nepociťovali len tak. Že to nás viedlo niečo/niekto múdrejší, ako všetky zmyslami uchopiteľné okolnosti okolo nás.
Všeobecne sa táto schopnosť rozlíšiť a posúdiť určité rozhodnutie už dopredu ako správne či nesprávne považuje za intuíciu – teda vrodenú schopnosť vedieť niečo aj bez rozmýšľania či nazhromaždených faktov. A vedecké výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí sa v správnom okamihu naučili dôverovať intuícii a využívať vo svoj prospech, robia tiež častejšie správne rozhodnutia, čo sa týka efektívnosti, ale aj morálneho hľadiska.

Dôverovať svojej intuícii síce nie je niečo, čo sa dá načítať z učebníc či osvojiť si na jednom seminári, no určite je možné túto schopnosť posilňovať a trénovať. Naučiť sa dôverovať svojej intuícii sa začína sebapoznaním. Uvedomovanie si seba samého nám umožňuje poznať a pochopiť naše spôsoby, myšlienky a emócie. Čím viac si uvedomujeme a poznáme seba samého, dokážete jasnejšie identifikovať tieto múdre "vnútorné pocity".

Aké sú príznaky intuície?

Mnohí ľudia označujú intuíciu ako "šiesty zmysel". Podobne ako ostatných päť zmyslov, aj intuícia môže vo vašom tele vyvolať určité fyzické príznaky:

Môžete mať v tele napätie alebo vás hryzie myšlienka, ktorá nechce zmiznúť. Máte pocit, že máte v žalúdku dieru. Tesne pred desivým zážitkom sa vám postavia chlpy na krku.

Myšlienka počúvania svojej intuície znie skvele - mať niečo, čo vás vedie po správnej ceste je predsa super. Mnohí ľudia však nevedia rozpoznať signály, ktoré im dáva ich telo v prípade „vybudenej“ intuície.

Dôverovať svojej intuícii si u väčšiny ľudí vyžaduje prax, pretože svet a spoločnosť je nastavená skôr tak, aby sme ju ignorovali a považovali za nerozumnú hlúposť. Ak ste v živote zažili traumu, mnoho zlých zážitkov, to môže tiež skresliť váš systém intuície a posilniť presvedčenie, že nemôžete dôverovať sebe alebo svojmu intuitívnemu vedeniu.

 

Napriek tomu sa rozvíjanie vašich intuitívnych schopností určite oplatí, pretože sú chvíle, keď ich rozhodne netreba ignorovať. A tieto chvíle môžu dokonca zmeniť váš život.

Kedy by ste nemali ignorovať svoju intuíciu

Keď sa vám zdá, že niečo nie je v poriadku, nemali by ste ignorovať svoje pocity. Aj keď sa zdá, že je to len minimálny podnet, je dôležité ho neignorovať, zdôrazňuje portál verywellmind.com. Ak máte vnútorný pocit, týkajúci sa vašej bezpečnosti na určitom mieste, v určitej situácii alebo pri nezhode, vždy ho počúvajte. Môže to byť ten jemný hlas, ktorý vás ochráni pred nebezpečenstvom.

Ak vám váš inštinkt hovorí, aby ste sa domov vrátili inou trasou, jazdili v určitom jazdnom pruhu, zastavili na inej čerpacej stanici alebo v inom obchode, všímajte si, čo sa deje vo vašom okolí. Aj keď vám váš inštinkt hovorí, že by ste mali náhle opustiť podujatie, mali by ste ho počúvať.

 Dôverujte intuícii, keď vám telo posiela signály o vašom zdraví. Hlavným účelom vašej intuície je udržiavať vaše telo v bezpečí a v dávnych dobách sa to vzťahovalo aj na to, aby ste vedeli, ktoré jedlo alebo zdroj vody je bezpečné jesť alebo piť.

Citlivejším ľuďom sa dokonca môže stať, že majú migrény, pocity nevoľnosti, alebo iné nepríjemné fyzické príznaky, keď sú v blízkosti toxických typov osobností. Venujte pozornosť správam, ktoré vám vaše telo vysiela, pretože je skrátka nastavené tak, aby vás udržalo v bezpečí.

Dôverujte intuícii, keď si myslíte, že vo vzťahu niečo nie je v poriadku. Ak sa váš partner správa pochybným spôsobom, ktorý vás znepokojuje, je dôležité tieto pocity preskúmať.  Ak tam skrátka niečo nesedí, neignorujte to.

Vaša intuícia vás nikdy neklame. No niekedy sa môže stať, že si ju zamieňame s konštruktmi mysle, ktoré nás chcú vystrašiť, odradiť, paralyzovať. Ako zistíte, či je to vaša intuícia alebo nadmerné premýšľanie?

Možno ste klasický úzkostlivý človek, ktorý si robí starosti o každú maličkosť. Príliš analyzujete situácie. Preto je ťažké zistiť, či to, čo cítite, je len to, že nad situáciou príliš premýšľate, alebo sa vás skutočne snaží usmerniť vaša intuícia. Existujú však spôsoby, ako to rozlíšiť.

Intuícia bude vždy prichádzať ako neutrálna komunikácia. Nevyvoláva v nás pocity výčitiek, viny, hanby, horkosti, len nám čo najjasnejšie hovorí: „Choď tadiaľto, sem nie, toto urob, toto zastav.“ Nadmerné premýšľanie, naopak, sa vo všeobecnosti vzťahuje na opakujúce sa neproduktívne myšlienky, pri ktorých ľudia emočne neprimerane "prežívajú" budúcnosť alebo sa "trápia" minulosťou".

Hoci neexistuje jediný správny spôsob, ako sa naučiť riadiť intuíciou, stojí za to vynaložiť úsilie na to, aby ste počúvali svoje telo a sústredili sa na svoje mentálne signály.

Väčšina ľudí si uvedomí, že nemali ignorovať svoju intuíciu, až po tom, čo ju ignorovali. Nesúďte sa za to. Naučiť sa dôverovať sebe samému je trpezlivý postupný proces. No môže to byť jeden z najlepších darov, ktorý vám umožní žiť plnohodnotný a zmysluplný život.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies