AKTUALIZOVANÉ: Bieloruské aerolinky nemôžu využívať slovenský vzdušný priestor. Zákaz platí do odvolania

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 08:25 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Bieloruské aerolinky nemôžu využívať slovenský vzdušný priestor. Zákaz platí do odvolania

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy rozhodlo na základe diskusie na pôde vlády a podľa odporúčania Rady Európskej únie (EÚ) zatvoriť slovenský vzdušný priestor pred všetkými bieloruskými aerolinkami. Rezort diplomacie tento krok plne podporuje. Ukazuje totoiž jasný postoj k nedeľnému odklonu civilného lietadla na letisko v Minsku.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu minister dopravy Andrej Doležal. Ide podľa neho o slovenskú reakciu aj odpoveď na bezprecedentné odklonenie nedeľňajšieho letu spoločnosti Ryanair smerujúceho z gréckych Atén do litovského Vilniusu zo strany Bieloruska. Ako dodal, tento zákaz bude účinný od stredajšej polnoci až do odvolania.

 


Dopravca vo vyhlásení uviedol, že Bielorusko upozornilo posádku jeho letu na potenciálnu bezpečnostnú hrozbu na palube a dostalo pokyny na odklon na najbližšie letisko, Minsk.

 

Stroj po pristátí prehľadali, no žiadnu bombu nenašli. Zadržali však 26-ročného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča spolu s jeho ruskou priateľkou.

Európska únia sa v pondelok dohodla na uvalení sankcií proti Bielorusku, medzi ktoré patrí aj zákaz pre bieloruské spoločnosti využívať vzdušný priestor a letiská 27 členských štátov EÚ. Vedúci predstavitelia EÚ tiež vyzvali všetkých dopravcov so sídlom v EÚ, aby sa vyhli preletom nad Bieloruskom.
 

Prečítajte si tiež: Lukašenko obhajuje odklon letu spoločnosti Ryanair. Tvrdí, že existovalo bezpečnostné riziko

 

Rezort diplomacie rozhodnutie podporuje

Uzatvorenie vzdušného priestoru a slovenských letísk pre letecké spoločnosti z Bieloruska je „jasná odpoveď na neakceptovateľné skutky a porušovanie pravidiel bieloruského režimu". Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) o tom informoval vo svojom profile na mikroblogovacej sieti Twitter.

Slovensko tak nasledovalo rozhodnutie štátov Európskej únie, ktoré tiež zakázali prelety či pristátia bieloruských lietadiel

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona