Na stavebné práce začal v prvom kvartáli rekordný počet tendrov

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 13:29 • 2 min
Na stavebné práce začal v prvom kvartáli rekordný počet tendrov

BRATISLAVA - V prvom štvrťroku tohto roka padol nový štvorročný rekord v počte vyhlásených verejných obstarávaní na stavebné práce. V uvedenom období sa začalo 1 933 verejných stavebných tendrov pri medziročnom náraste o 327,7 % a ich predpokladaný objem 568 mil. eur sa zvýšil o 76,2 %.

slovakia

left justify in out

Od januára do marca tak bolo vyhlásených toľko verejných obstarávaní na práce, ako za celých osem mesiacov minulého roka. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu marca.


V treťom mesiaci aktuálneho roka sa začalo 482 verejných obstarávaní na stavebné práce za odhadované náklady 261 mil. eur. Počet týchto tendrov oproti vlaňajšiemu marcu stúpol o 193,9 % a ich predpokladaný objem o 147,2 %. Najväčšiu súťaž v marci vyhlásila spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. na prestavbu vysokonapäťovej rozvodne v Bratislave - Podunajských Biskupiciach predbežne za 38,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.


"Je potešiteľné, že objem vypísaných verejných obstarávaní výrazne stúpol oproti minulému roku. Z pohľadu stavebných spoločností je však dôležitejšie, koľko súťaží s finančným krytím bude vyhodnotených v krátkom čase, aby mohli uplatniť svoje stavebné kapacity na reálnych stavbách," povedal riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o. Miroslav Beka.


V prvom kvartáli bolo ukončených celkovo 729 verejných obstarávaní na stavebné práce v objeme 285 mil. eur. Počet ukončených tendrov sa medziročne zvýšil o 139 % a celková hodnota zadaných stavebných zákaziek klesla o 30,9 %. Ďalej tak pokračovalo ukončovanie prevažne malých zákaziek. "Ukončených výberových konaní na stavebné práce oproti minulému roku pribudlo. Ich hodnota je však nižšia, a to predstavuje problém pre veľké stavebné firmy, ktoré nebudú mať toľko práce ako vlani a hrozí u nich redukcia počtu zamestnancov," očakáva riaditeľ O.M.C. Invest, spol. s r. o. Mário Červenka.


V minulom roku bolo vyhlásených 3 776 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej predpokladanej hodnote 3,24 mld. eur, pričom ich počet medziročne vzrástol o 33,8 % a očakávaný objem o 27,8 %. Počet začatých súťaží na stavebné zákazky bol vlani najvyšší za uplynulé štyri roky, objem bol druhý najvyšší po roku 2013 (3,907 mld. eur). V roku 2015 bolo ukončených 2 302 verejných obstarávaní na stavebné práce v objeme 1,671 mld. eur. Počet týchto ukončených tendrov na sa medziročne zvýšil o 14,9 % a zmluvný objem zadaných zákaziek klesol o 30,8 %. Počet vlani ukončených tendrov na práce bol druhý najvyšší za posledné štyri roky po roku 2013 (zadaných 2 655 zákaziek), zmluvný objem bol tretí najvyšší po rokoch 2013 (2,598 mld. eur) a 2014 (2 413 mld. eur).


CEEC Research je najväčšou analytickou spoločnosťou špecializujúcou sa na stavebníctvo, projektový a developerský sektor, strojárenstvo a oblasť verejných zákaziek v krajinách strednej a východnej Európy. Bola založená v roku 2005 a bezplatne poskytuje štúdie o aktuálnom stave a očakávanom vývoji v týchto segmentoch v desiatich krajinách strednej a východnej Európy. Všetky štúdie a analýzy CEEC Research sú založené výhradne na údajoch získaných z pravidelných štruktúrovaných interview s kľúčovými predstaviteľmi vybraných najväčších, stredných a malých spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies