Británia vyhlásila stav klimatickej núdze

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 08:35 • 2 min
Británia vyhlásila stav klimatickej núdze

LONDÝN - Britská vláda sa ako prvá na svete uchýlila k netradičnému kroku, ktorý má zjednodušiť prijímanie opatrení súvisiacich s bojom proti klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie stavu núdze je výsledkom 11-dňových protestov, počas ktorých aktivisti blokovali mnohé hlavné dopravné tepny v rámci Londýna. Ide však viac-menej o symbolický počin, fungovanie britského parlamentu nijako neovplyvní.

 

img

 

Stav núdze bol vyhlásený po výzvach labouristov, kedy ich líder Jeremy Corbyn volal po  prijatí opatrení, ktoré pomôžu bojovať s globálnym otepľovaním. "Vďaka tlaku Labouristickej strany sa Spojené kráľovstvo stalo prvou krajinou sveta, ktorá vyhlásila environmentálny a klimatický núdzový stav. Nastal čas na reálne kroky pritom zmene klímy," vyjadrila sa Labouristická strana. Zároveň dúfajú, že by mohli byť príkladom pre ostatné krajiny sveta.

 

img

 

Aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion, ktorí v Londýne protestovali, tento krok vlády privítali. Ide totiž o uznanie naliehavosti súčasných klimatických a ekologických problémov. Podľa nich sa tým zvýši tlak na britských politikov, aby v tomto smere schválili rázne opatrenia.

 

Extinction Rebellion  bojovali za to, aby sa otázka klímy stala hlavnou prioritou britskej vlády.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies