AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Kyjev je v obkľúčení. Už sa nedá ani evakuovať obyvateľov

NETKY.SK • 27 Február 2022, 08:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Kyjev je v obkľúčení. Už sa nedá ani evakuovať obyvateľov

CHARKOV/KYJEV – Ruským jednotkám sa v nedeľu ráno podarilo vstúpiť do Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovala spravodajská stanica BBC. Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Aktualizácia 23:08 (27. 2. 2022)

 

Ku Kyjevu sa blíži veľký konvoj ruských jednotiek. 

Médiá cez deň zverejnili túto správu, teraz ju potvrdzujú aj satelitné snímky Maxar Technologies. Konvoj je podľa Guardianu dlhý vyše päť kilometrov, blíži sa k južnej časti hlavného mesta.

 

imgimg

 

Aktualizácia 22:26 (27. 2. 2022)

 

V meste Čerkasy nastal veľký výbuch. 

Informuje NEXTA, ktorá zverejnila aj video. Zatiaľ nie je jasné, kam presne raketa dopadla.

 

 

Aktualizácia 22:06 (27. 2. 2022)

 

Európska aliancia tlačových agentúr v nedeľu oznámila, že s okamžitou platnosťou pozastavuje členstvo ruskej tlačovej agentúry TASS a čaká na rozhodnutie valného zhromaždenia o jej úplnom vylúčení.


Správna rada aliancie EANA rozhodla, že agentúra TASS nie je schopná poskytovať nestranné spravodajstvo. Správna rada ako dôvod uviedla okolnosti súvisiace s novým nariadením pre média, ktoré vydala ruská vláda, píše EANA na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Aktualizácia 21:51 (27. 2. 2022)

 

Kyjev už nie je obkľúčený. 

Popiera to hovorkyňa starostu mesta. Kličko v rozhovore pre AP povedal, že "Kyjev bol obkľúčený, ale pripravený bojovať". Jeho hovorkyňa avizovala, že sa nesprávne vyjadril a že takéto informácie sú "lož a manipulácia“, píše The Kyiv Independent.

 

Aktualizácia 21:00 (27. 2. 2022)

 

Kyjev je v obkľúčení. Už sa nedá ani evakuovať obyvateľov. 

 

Kličko sa vyjadril, že sme na hranici humanitárnej katastrofy. Infraštruktúra je zničená, takže nie je možné rozvážať jedlo a lieky. Kyjev má stále elektrinu, vodu a kúrenie. 

Starosta všetkých vyzval, aby podporili Ukrajinu. „Každý Ukrajinec je hrdý na to, že je nezávislý, hrdý na to, že je Ukrajinec a sme pyšní, že máme vlastnú krajinu,“ povedal pre AP.

 

New York Times o pol deviatej večer uverejnil nové satelitné snímky od Maxar Technologies, ktoré ukazujú ruský konvoj dlhý viac ako tri míle (4,8 kilometra), ktorý sa približuje ku Kyjevu. Konvoj tvoria podľa expertov stovky bojových vozidiel.

 

Aktualizácia 18:00 (27. 2. 2022)

 

V Rusku sa tvoria rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažia vybrať si zahraničné meny, keďže nové sankcie proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa. Snahy získať cudzie meny nezastavilo ani to, že niektoré banky predávali doláre o viac ako tretinu drahšie ako v piatok (25. 2.) po skončení obchodovania na moskovskej burze. Rusmi otriasli správy, že Európa im zatvára svoj vzdušný priestor a populárne platobné systémy ako ApplePay prestanú fungovať.

 

„Stál som v rade hodinu, ale zahraničné meny už nikde nie sú, len ruble,“ povedal Vladimir, 28-ročný programátor. USA a Európska únia sa tento víkend dohodli, že vylúčia niektoré ruské banky zo systému medzibankových platieb SWIFT a zmrazia devízové rezervy ruskej centrálnej banky.

 

Aktualizácia 17:45 (27. 2. 2022)

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útoku na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. Informovala o tom britská stanica BBC na svojom webe. Podľa BBC je jeho nákladný priestor taký dlhý, ako bol prvý let bratov Wrightovcov (približne 43 metrov). Bolo navrhnuté na prepravu raketoplánov, ale v posledných rokoch len zriedkakedy vzlietlo k oblohe. Antonov An-225 s názvom Mrija (po ukrajinsky sen) bol zničený počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev. Kuleba na Twitteri napísal:

 

 

 

Aktualizácia 17:30 (27. 2. 2022)

 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) bude v stredu vo Viedni na mimoriadnom zasadaní rokovať o situácii na Ukrajine. Zíde sa Rada guvernérov 35-člennej organizácie, uviedla v nedeľu MAAE. Informovala o tom agentúra APA. Schôdzku podľa diplomatických zdrojov zvolali členské štáty rady Kanada a Poľsko na žiadosť Ukrajiny.

 

Ruské jednotky po vojenskej invázii na Ukrajinu prevzali kontrolu nad jadrovou elektrárňou v Černobyle, pripomína APA. MAAE v nedeľu tiež uviedla, že pri najnovšom útoku na skládku jadrového odpadu v Kyjeve nedošlo k žiadnym škodám, píše APA. „Ešte raz naliehavo a dôrazne vyzývam všetky strany, aby upustili od všetkých vojenských a iných akcií, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť takýchto zariadení,“ uviedol riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

 

 

Aktualizácia 17:00 (27. 2. 2022)

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní a obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť „tlak“. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britskej stanice BBC.

 

„Nepodľahneme, nekapitulujeme, nevzdáme sa ani jediného kúska svojho územia,“ uviedol Kuleba na tlačovej konferencii vysielanej online. Kuleba zdôraznil, že ak Rusko, ktoré vo štvrtok napadlo Ukrajinu, použije proti nej jadrové zbrane, bude to „pre svet katastrofa“. „Ale to nás nezlomí,“ vyhlásil.

 

 

Jeho výroky nasledovali po tom, čo ruský prezident Putin nariadil armáde, aby uviedla svoje jadrové sily do „osobitného stavu pohotovosti“ – čo je najvyšší stupeň pohotovosti. Ukrajinský minister na tlačovej konferencii dodal: „Tento príkaz prezidenta Putina prišiel krátko po oznámení, že delegácie oboch krajín sú pripravené stretnúť sa (na mierových rokovaniach).“ „Tento oznam alebo príkaz vnímame ako pokus zvýšiť tlak na ukrajinskú delegáciu. Ale my sa pred týmto tlakom neskloníme. Na rozhovory pôjdeme s veľmi jednoduchým postojom. Pôjdeme si tam vypočuť, čo chce Rusko povedať, a povieme im, čo si o tom všetkom myslíme,“  vysvetlil Kuleba. Dodal: „Ukrajina sa nerúca. Krvácame, ale ďalej sa úspešne bránime.“

 

 

 

Aktualizácia 16:30 (27. 2. 2022)

 

Ministerstvo dopravy spustilo webovú stránku pomocpreukrajinu.sk, ktorá pomôže Ukrajincom s ubytovaním. Po nedeľnom rokovaní vlády o tom informoval šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). K dispozícii sú podľa neho stovky ubytovacích kapacít, väčšina z nich je zadarmo. Na webovej stránke nájdu Ukrajinci prichádzajúci na Slovensko kompletnú ponuku štátneho, súkromného a hotelového ubytovania. K dispozícii sú kontakty a počty voľných lôžok. Web funguje aj v ukrajinskom jazyku. Na nový portál sa bude v priebehu dňa dať dostať aj zo stránky ua.gov.sk, uvádza ministerstvo.

 

 

Aktualizácia 16:00 (27. 2. 2022)

 

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) predpokladá, že do 24 hodín by sa mohol uzavrieť vzdušný priestor Slovenska pre ruské lety. Uzavretie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety už oznámili krajiny, ako Taliansko, Nemecko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Veľká Británia, Česko, Poľsko, Bulharsko, Rumunsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko.

 

img

 

Viac k téme: O uzavretí vzdušného priestoru pre ruské lety sa môže rozhodnúť zakrátko

 

Aktualizácia 15:30 (27. 2. 2022)

 

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v nedeľu oznámila, že Ukrajina súhlasí s rokovaniami s Ruskom na bieloruských hraniciach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Správu aktualizujeme!

 

 

Aktualizácia 15:05 (27. 2. 2022)

 

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. „Nariaďujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu ruských ozbrojených síl uviesť odstrašujúce sily ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej služby,“ povedal Putin v televíznom vystúpení, z ktorého citovala AFP.

 

Viac k téme: Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti

 

 

 

Aktualizácia 13:05 (27. 2. 2022)

 


V blízkosti centra Kyjeva bolo počuť tri veľké výbuchy. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne oficiálne správy o pôvode výbuchov.
 

 

Aktualizácia 12:45 (27. 2. 2022)

 

Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do „novej éry“, uviedol v nedeľu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. Otázka, ktorej západní spojenci čelili, bola tá, či dokážu zhromaždiť dostatok sily na to, aby stanovili hranice pre „vojnových štváčov“ ako je ruský prezident Vladimir Putin, poznamenal Scholz na osobitnom zasadaní spolkového parlamentu.

 

„V podstate ide o to, či moc dokáže zlomiť právo,“ dodal. Zároveň upozornil, že môžu prísť aj ďalšie blokády v prípade, že Moskva nebude schopná zmeniť kurz. „Už za uplynulý týždeň sa ruské akciové trhy prepadli o viac než 30 percent. To ukazuje: naše sankcie fungujú,“ povedal Scholz. „A vyhradzujeme si právo uvaliť ďalšie,“ upozornil.

 

img

 

Aktualizácia 12:30 (27. 2. 2022)

 

Mesto Charkov je opäť pod kontrolou ukrajinskej armády, uviedli mieste úrady.

 

Aktualizácia 12:10 (27. 2. 2022)

 

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity. Informovali o tom agentúra AFP a denník Guardian.

 

Aktualizácia 12:00 (27. 2. 2022)

 

Bieloruský prezident Lukašenko potvrdil, že z jeho krajiny odpálili ruskí vojaci rakety na Ukrajinu.

 

Aktualizácia 12:00 (27. 2. 2022)

 

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzval v nedeľu Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a „neprišla o svoju štátnosť“. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala televízia Sky News. Rusko predtým oznámilo, že jeho delegácia prišla do bieloruského mesta Homeľ, kde „čaká na Ukrajincov“. Kyjev však opätovne odmietol Bielorusko ako miesto mierových rokovaní s tým, že napomáha ruskej invázii a nemožno ho tak považovať za neutrálneho sprostredkovateľa.

 

Aktualizácia 11:15 (27. 2. 2022)

 

Za posledných 24 hodín požiadalo na Slovensku o azyl 35 občanov Ukrajiny. Za posledných 24 hodín vybavili na hraničnom priechode Ubľa 4 586 osôb. Na ukrajinskej strane čaká približne 390 vozidiel a 400 osôb. Čakacia doba je desať až 12 hodín. „Naďalej je intenzívny prechod peších, najmä deti s rodičmi a mladí ľudia. Peší cestujúci v súčasnosti znemožňujú prejazd vozidiel k hraničnému priechodu,“ uviedol Slivka. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké za posledných 24 hodín vybavili 6 557 osôb. Na hraničnom priechode Veľké Slemence za posledných 24 hodín vybavili 1 292 osôb.

 

img

 

Aktualizácia 10:45 (27. 2. 2022)

 

Hackerská skupina Anonymous vyhlásila, že Ruské vládne webové stránky napáda ona.

 

Aktualizácia 10:45 (27. 2. 2022)

 

Ukrajinský tenista Serhij Stachovskij sa pripojil k vojenským zálohám svojej krajiny. Tridsaťšesťročný tenista je ochotný bojovať po tom, ako pomohol svojej manželke a dcére dostať sa bezpečne do Maďarska. „Samozrejme, že chcem bojovať. Je to jediný dôvod, prečo sa snažím dostať späť,“ povedal Stachovskij v sobotu pre britské médiá. „Do záloh som sa prihlásil minulý týždeň, nemám vojenské skúsenosti, no mám prax so zbraňou, ktorú používam súkromne,“ dodal tenista.

 

 

Aktualizácia 10:40 (27. 2. 2022)

 

Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam, uviedol v nedeľu Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA. „Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Aktualizácia 10:35 (27. 2. 2022)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News. „Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na „všetko“ vrátane sanitiek.

 

Zelenskyj okrem toho prostredníctvom sociálnych médií vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta,“ aby prišli bojovať po boku Ukrajincov, píše na svojom webe stanica BBC. Vo vyhlásení sa uvádza, že cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, pričom vzniká samostatná divízia nazvaná „medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny“.

 

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za „špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu“ a vyzdvihol „hrdinstvo“ ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

 

Aktualizácia 9:25 (27. 2. 2022)

 

Ruská delegácia údajne dorazila do Bieloruska na rozhovory s Ukrajincami, oznámil v nedeľu Kremeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že Kyjev je na mierové rozhovory s Ruskom pripravený, nie však v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu cez svoje územie. Informujú o tom stanica Sky News, denník Guardian a agentúry AP a AFP. Zelenskyj vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informuje AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.

 

Pôvodná správa:

 

Šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov uviedol, že ľahké vojenské vozidlá „vtrhli do mesta“ a zdá sa, že ruskí vojaci sú už v jeho centre. Obyvateľov mesta Sinehubov vyzval, aby nevychádzali z bytov a domov.

 

„Neopúšťajte úkryty! Ozbrojené sily Ukrajiny likvidujú nepriateľa. Žiadame civilistov, aby nevychádzali do ulíc.“

 

Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN. Balasynovičová dodala, že mesto a letisko pri ňom boli vystavené silnému ostreľovaniu balistickými raketami.

 

„Nepriateľ chce zničiť všetko naokolo, ale nepodarí sa mu to. Vydržme!“ napísala na sociálnych sieťach podľa CNN. Uviedla tiež, že „noc tu bude ťažká, rovnako ako v Kyjeve, ale vydržíme a vyhráme, pretože Boh je s nami“.

 

 

V meste Charkov ruské jednotky vyhodili do vzduchu plynovod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny. Tento úrad súčasne zdôraznil, že „nejde o jadrový útok, hoci výbuch tak vizuálne vyzerá“. Vo videu, ktoré sprevádza text, totiž vyzerá oblak dymu ako typický jadrový „hríb“.

 

Ukrajinské hlavné mesto prežíva túto noc v očakávaní ďalšieho mohutného raketového ostreľovania a náletov. Tamojšia radnica v oznámení zverejnenom na oficiálnej stránke varovala, že osoby, ktoré budú nejakým spôsobom označovať ulice a budovy, aby takto pomohli ruským jednotkám pri cielených náletoch, budú súdené za vlastizradu a hrozí im od 12 do 15 rokov väzenia.

 

Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve „vytvára IT armádu“, aby „pokračovala v boji na kybernetickom fronte“. Ako v noci na nedeľu uviedla spravodajská televízia CNN, Fedorov zverejnil toto oznámenie aj v aplikácii na odosielanie správ Telegram, pričom nabádal hackerov na kybernetické útoky na kľúčové ruské energetické firmy a finančné firmy. Navrhovaný zoznam cieľov zahŕňa plynárenský gigant Gazprom a veľké ruské banky – Sberbank a VTB.

 

Kybernetické útoky zohrávajú významnú rolu. Tesne pred touto inváziou zaplavila webové stránky ukrajinskej vlády séria takzvaných distribuovaných útokov na zamedzenie služby (DDoS). Biely dom obvinil z jedného z týchto kôl kyberútokov ruskú vojenskú rozviedku. Moskva však toto obvinenie poprela. V piatok ukrajinskí predstavitelia obvinili bieloruské ministerstvo obrany zo snahy hacknúť súkromné e-mailové účty ukrajinského vojenského personálu. CNN poznamenala, že bieloruské ministerstvo na jej žiadosť o komentár nereagovalo.

 

Možno vás zaujme: Aktualizácia: Ukrajina hlási boje v Kyjeve a na juhu krajiny




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies