Peter Pellegrini sa zajtra v Bielom dome stretne s Donaldom Trumpom

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 06:19 • 2 min
Peter Pellegrini sa zajtra v Bielom dome stretne s Donaldom Trumpom

BRATISLAVA/WASHINGTON D.C. - Návšteva Bieleho domu je ostro sledovaná udalosť, ktorej venujú pozornosť médiá po celom svete. Premiér s Donaldom Trumpom strávi relatívne dlhý čas a zo Slovenska nesie jemu i Melánii Trump špeciálne dary.

slovakia

left justify in out

Premiér Peter Pellegrini má pred piatkovým prijatím v Oválnej pracovni zdravý rešpekt. Podľa vlastných slov by sa s americkým prezidentom nechcel rozprávať o banalitách, dúfa vo veľmi otvorený dialóg. Mali by sa rozoberať obranné projekty, ale aj možná obchodná vojna medzi USA a Európskou úniou. „Myslím si, že si sadneme, pretože to je prezident, ktorý je pragmatik. Ide po veci a nevyžíva sa v nejakých diplomatických omáčkach. Mal som možnosť ho už zažiť. Ide priamo k veci a to je niečo, čo mne osobne konvenuje,“ povedal premiér Pellegrini.

 

img


Slovenskom v poslednom období intenzívne rezonuje aj téma dohody o obrannej spolupráce USA a Slovenska, no je možné, že k tomu sa v debatách ani nedostanú. Vďaka tejto zmluve by Štáty mohli dať 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu slovenských vojenských letísk, koaličná SNS je však proti. „Takýchto zmlúv majú podpísaných obrovské množstvo a nie sú dojednávané na najvyššej úrovni. Preto budeme hovoriť skôr o inom – ako by sme mohli spolupracovať na vyzbrojovaní slovenskej armády – ale v opačnom garde. Po nákupe amerických stíhačiek F-16 by sme veľmi radi pokračovali v spolupráci s dodávateľom tak, aby sa na Slovensku v spolupráci s našimi slovenskými firmami realizovala údržba modernizovaných ozbrojených síl . Časť tých investovaných peňazí by sa mohla týmto spôsobom vrátiť späť na Slovensko,“ uviedol premiér.
 

Donald Trump si na Petra Pellegriniho vyhradil 45 minút, čo je pre amerického prezidenta veľa času. 15 minút strávia osamote, polhodinu budú rokovať so svojimi tímami. Pokiaľ by si však vzájomne „padli do oka“, stretnutie sa môže aj predĺžiť.  

 

Dostať pozvanie do Bieleho domu je naozaj výnimočná udalosť. Prezident totiž dostáva takýchto žiadostí desiatky. Našou výhodou však je, že Slovensko Američania vnímajú ako predvídateľného, stabilného partnera. „USA nás vnímajú ako bezproblémového spojenca. Pre prezidenta Trumpa je dôležité plnenie si spojeneckých záväzkov. My dosiahneme hranicu dvoch percent HDP na obranu ešte pred termínom, ktorý sme si sami stanovili. Mohlo by sa nám to podariť už v roku 2022, dva roky pred termínom,“ povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

 

img

 

Ako už býva zvykom, aj Peter Pellegrini nesie do Bieleho domu pre prezidenta a jeho manželku dary. Trump dostane bejzbalovú pálku. Ide o slovenský ručne robený výrobok vo farbách trikolóry – tak americkej, ako slovenskej. Jeho manželka Melania Trump dostane kroj zo stredného Slovenska.

 

Darovanie bejzbalovej pálky má však hlbší zmysel. „Jeho (Trumpov, pozn. redakcie) mentor, učiteľ na vojenskej akadémii a tréner bejzbalu, bol Slovák Teodor Dobiáš. Keďže napríklad fujaru už americkému prezidentovi daroval prezident Ivan Gašparovič, rozhodli sme sa ísť takýmto osobnejším darom,“ vysvetlil premiér. Na darčeku preto bude aj text pripomínajúci Trumpovi jeho trénera s venovaním od Pellegriniho.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies