Shoigu varoval NATO, že prijme asymetrické opatrenia ako dôsledok na kroky, ktoré aliancia podniká na hraniciach Ruskej federácie

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 10:43 • 2 min
Shoigu varoval NATO, že prijme asymetrické opatrenia ako dôsledok na kroky, ktoré aliancia podniká na hraniciach Ruskej federácie

MOSKVA – Vedúci ministerstva obrany konštatoval, že túžba predstaviť Ruskú federáciu ako hlavnú hrozbu pre Západ sa stala dominantnou politikou NATO.

slovakia

left justify in out

"Rusko prijme opatrenia, vrátane asymetrických, ako reakciu na akcie krajín NATO na hraniciach Ruskej federácie," uviedol šéf ruského vojenského oddelenia Sergej Shoigu na Moskovskej bezpečnostnej konferencii.

 

Túžba prezentovať Ruskú federáciu ako hlavnú hrozbu pre Západ sa podľa neho stala dominantnou politikou aliancie, ktorá je založená na princípe "sám si vymyslel – sám aj uveril", čo znamená, že sami si vymysleli ruskú hrozbu a sami sa ňou aj zastrašujú. "Praktické kroky aliancie, či už ide o rozvoj vojenskej infraštruktúry v blízkosti ruských hraníc, alebo zvýšenie aktivity v Čiernom a Baltskom mori, vedú k zvýšenému napätiu, ktoré si vyžaduje primeranú reakciu zo strany Ruska", dodal Shoigu.

 

"Môžem vás ubezpečiť, že odpoveď bude prijatá včas a nie nevyhnutne symetricky voči NATO", zdôraznil minister.

 

Poznamenal, že rozširovanie NATO pokračuje v Európe, a taktiež rastie aj ich vojenská aktivita v Arktíde.

 

Spojené štáty chcú podľa ministra znovu zaviesť Monroeovu doktrínu, aby obmedzili suverenitu štátov Latinskej Ameriky, vrátane silových metód. "Typickým príkladom je situácia vo Venezuele, kde je legitímna vláda vystavená bezprecedentnému vonkajšiemu vplyvu", dodal minister.

 

V Moskve sa konala ôsma medzinárodná bezpečnostná konferencia. Jej program odráža najvýznamnejšie problémy, ktoré vznikajú pri formovaní názorov na medzinárodnú bezpečnosť, a vymieňa si názory na súčasné vojenské nebezpečenstvá a hrozby vrátane zlepšenia systému kontroly zbraní. Účastníci tiež diskutovali o situácii na Blízkom východe, Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. Konferencie sa zúčastnili ministri obrany z najmenej 35 krajín a vyše tisíc expertov z viac ako 100 krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies