Na protestoch proti Navaľného väzbe zatkli takmer 1 500 ľudí

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 09:48 • 2 min
Na protestoch proti Navaľného väzbe zatkli takmer 1 500 ľudí

MOSKVA - Ruská polícia v stredu zatkla takmer 1 500 ľudí počas protestov proti väzneniu opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý je po troch týždňoch hladovky údajne vo veľmi zlom stave.

slovakia

left justify in out

Na nepovolené demonštrácie po celom Rusku vyzval Navaľného tím po týždni správ o zhoršovaní sa jeho stavu a možnom ohrození života. Najväčší protest sa konal v Moskve, kde centrom mesta pochodovali tisícky ľudí. Počty účastníkov sú zatiaľ nejasné, nakoľko podľa moskovskej polície demonštrovalo v meste 6 000 ľudí, zatiaľ čo pozorovateľ sa pre Navaľného kanál na službe YouTube vyjadril, že v dave bolo zhruba 60-tisíc osôb.

 

img


Skupina, ktorá monitoruje zatknutia a politickú represiu, uviedla, že v 82 ruských mestách zatkli najmenej 1 496 ľudí. Najviac, takmer 600, zadržali v Petrohrade. Niektorých zatknutých zadržali ešte pred začiatkom protestov, v Moskve napríklad Navaľného spolupracovníčky Kiru Jarmyšovú a Ľjubov Sobolovú. Polícia prehľadala kancelárie Navaľného organizácie v Jekaterinburgu a zadržala novinára spolupracujúceho s Navaľným v Chabarovsku.

 

Súvisiaci článok: K Alexejovi Navaľnému odmietajú pustiť jeho osobnú lekárku, ktorá chce iba skontrolovať svojho pacienta


Navaľný je jeden z najväčších oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina, začal protestnú hladovku, pretože v trestaneckej kolónii ho nemôžu navštevovať jeho osobní lekári. Má zdravotné problémy. Ruská väzenská služba tvrdí, že Navaľný dostáva všetku zdravotnú pomoc, ktorú potrebuje. Začiatkom týždňa ho previezli do nemocnice v inej väznici, kde mu dali infúziu s glukózou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies