Európska únia sa dohodla, takto to bude cez zimu s plynom! Čo odkazujú Putinovi?

NETKY.SK • 26 Júl 2022, 14:24 • 2 min
Európska únia sa dohodla, takto to bude cez zimu s plynom! Čo odkazujú Putinovi?

BRUSEL - Ako sme vás informovali dnes ráno, v Bruseli mimoriadne zasadali ministri pre energetiku členských štátov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

V snahe zvýšiť bezpečnosť dodávok energií v Európskej únii (EÚ) dnes členské štáty dosiahli politickú dohodu na dobrovoľnom znížení spotreby zemného plynu o 15 % počas tejto zimy. Na svojej webstránke o tom informuje Rada EÚ.

Návrh podľa tlačovej správy obsahuje aj možnosť vyhlásenia únijného stavu pohotovosti, v rámci ktorého bude zníženie spotreby povinné.

Prečítajte si aj: Červenka zo zločineckej skupiny kolotočárov dostal 12 rokov väzenia
 

img


„EÚ je zjednotená a solidárna. Dnešné rozhodnutie jasne ukázalo, že členské štáty sa sebaisto postavia zoči-voči ruským pokusom o rozdelenie EÚ využívaním dodávok energií ako zbrane. Prijatie návrhu na redukciu spotreby plynu v rekordnom čase nepochybne posilnilo našu spoločnú energetickú bezpečnosť. Šetrenie plynu teraz zvýši našu pripravenosť. Zima bude pre občanov a priemysel EÚ omnoho lacnejšia a jednoduchšia,“ vyhlásil na tlačovejj konferencii český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Členské štáty súhlasili, že od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023 znížia, s využitím vlastných opatrení, svoju priemernú spotrebu z posledných piatich rokov o 15 %. Európska únia zároveň oznámila existenciu určitých výnimiek, kedy budú môcť štáty požiadať o zníženie tohto cieľa.

 

img

 

Odkaz Putinovi

 

Týmto zdôrazňujeme, že sa nenecháme rozdeliť tak, že by sme ako štáty EÚ mohli konať proti sebe z dôvodu, že pre nás bude plyn taký cenný. Sme jednotní a to je najdôležitejší signál pre ruského prezidenta,“ povedala Annalena Baerbocková, nemecká ministerka zahraničných vecí.


Baerbocková tiež uviedla, že z dlhodobého hľadiska má Európa jasnú cestu a „získa suverenitu prostredníctvom rozšírenia obnoviteľných energií." Dodala, že s každou veternou turbínou a solárnou elektrárňou, ktorú EÚ postaví, získava „slobodu“ a „spoločne sa stáva silnejšou“.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na severe Čiech sa nedarí dostať požiar pod kontrolu! Česi požiadali Slovensko o vrtuľníky na hasenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies