AKTUALIZÁCIA: Prezidenta Zemana previezli do nemocnice! Babiš nedostal poverenie zostaviť novú vládu

NETKY.SK • 10 Október 2021, 14:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Prezidenta Zemana previezli do nemocnice! Babiš nedostal poverenie zostaviť novú vládu

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman je aktuálne hospitalizovaný. Nachádza sa v starostlivosti odborníkov a lekári poznajú jeho diagnózu, nemajú však súhlas s jej zverejnením. Prevoz do nemocnice nasledoval zhruba 30 minút po dnešnom stretnutí s Andrejom Babišom. Babiš nedostal na zámku v Lánoch od prezident Miloša Zemana poverenie na rokovania o zostavení novej vlády.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 10.10. 17:05

Český premiér Andrej Babiš nedostal na zámku v Lánoch od prezident Miloša Zemana poverenie na rokovania o zostavení novej vlády. S odvolaním sa na hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka o tom informoval v nedeľu server Lidovky.cz.

 

"Áno, môžem to potvrdiť. O tom by sme informovali štandardnou cestou," napísal podľa serveru Lidovky.cz Ovčáček.

 

Pôvodná správa

Zeman bol údajne hospitalizovaný kvôli komplikáciám pri liečbe. Po príchode do nemocnice bol český prezident bezvládny.  Pri vykladaní zo sanitky mu podopierali hlavu a mal zatvorené oči, informoval český spravodajský server Novinky.cz. Na miesto prišla aj jeho manželka Ivana a dcéra Kateřina. "Prezident bol hospitalizovaný na moje odporučenie. Poznáme jeho diagnózu, ale nemám súhlas so zverejnením," ukončil Zemanov ošetrujúci lekár Zavoral, ktorý je riaditeľom ÚVN, krátky brífing.

 

img

 

Predtým uviedol, že Zeman je momentálne hospitalizovaný na oddelení intenzívnej medicíny. Stav prezidenta tak zostáva naďalej nejasný, skonštatoval server Novinky.cz.

 

Zeman bo hospitalizovaný už v druhej polovici septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v pražských Střešoviciach. Podľa Hradu išlo o plánovanú hospitalizáciu z dôvodu únavy a dehydratácie. Podľa médií mala byť dôvodom hospitalizácie tekutina v brušnej dutine, ktorá má súvisieť s problémami s pečeňou.

 

Možno vás zaujme: Miloša Zemana takmer pochovali! Bola to však iba hlúpa fáma

 

Prezident mal dnes poskytnúť rozhovor pre spravodajskú stanicu CNN Prima News, ktorý však ešte pred víkendom zrušil. Napriek pôvodným plánom Zeman neprišiel ani do volebnej miestnosti a hlas odovzdal do prenosnej schránky na zámku v Lánoch.

 

Babišova návšteva

Zemana odviezla sanitka krátko popoludní po stretnutí s úradujúcim českým premiérom Andrejom Babišom. Premiér po schôdzke na zámku v Lánoch odišiel bez komentára pre médiá. Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček v piatok uviedol, že Zeman je už dva týždne chorý a musí meniť svoj program, uvádza ČT24.

 

img

 

Zeman prostredníctvom svojho hovorcu zablahoželal víťazom volieb a všetkým zvoleným poslancom, informuje spravodajský server ČT24. Babiš odišiel z Lánov približne po pol hodine vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po Babišovej návšteve zo zámku odišla sanitka v sprievode vládnych limuzín.

 

Prečítajte si: České voľby: Lídri Pirátov a Starostov mali prvé rokovania so SPOLU už v noci! Podpísali memorandum

 

Vo voľbách vyhrala koalícia SPOLU, Babišovo hnutie ANO má však vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac. SPOLU má však s koalíciou PirátiSTAN väčšinu v snemovni. Oba bloky už spoločne vyzvali prezidenta, aby vyjednávaním o zostavení vlády poveril lídra SPOLU Petra Fialu.

 

"Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci," odkázal deň po voľbách prezident Zeman.

 

Možno vás zaujme: Za problémy Miloša Zemana môžu cigarety a alkohol, tvrdí Václav Klaus

 

Jeho hovorca Jiří Ovčáček zverejnil vyhlásenie krátko po tom, čo na zámok v Lánoch prišiel Andrej Babiš, ktorý však avizoval, že vopred dohodnutá schôdzka s prezidentom sa nemá týkať výsledku volieb. 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona