Francúzske feministky zažalovali organizátorov Miss France za diskrimináciu súťažiacich

NETKY.SK • 19 Október 2021, 08:29 • 2 min
Francúzske feministky zažalovali organizátorov Miss France za diskrimináciu súťažiacich

PARÍŽ - Feministky tvrdia, že organizátor súťaže Miss France na základe pravidiel diskriminoval súťažiace.

slovakia

left justify in out

Popredná francúzska feministická organizácia Osez le féminisme v pondelok oznámila, že sa rozhodla zažalovať usporiadateľov súťaže krásy Miss France za diskriminačné kritériá, ktoré podľa nej uplatnili pri výbere súťažiacich. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Organizácia sa spoločne s troma neúspešnými súťažiacimi pri žalobe zamerala na spoločnosť Miss France a firmu Endemol vyrábajúcu televízne programy, vďaka ktorej sa súťaž krásy každoročne vysiela na televíznej stanici TF1.

 

img

 

Žalobcovia tvrdia, že tieto spoločnosti porušujú francúzske pracovné právo diskriminačnými kritériami, ktoré uplatňujú pri výbere súťažiacich. Potenciálne uchádzačky musia napríklad merať viac ako 170 centimetrov, byť slobodné a "reprezentovať krásu".

 

Francúzsky zákonník práce však spoločnostiam zakazuje diskrimináciu založenú na "morálke, veku, rodinnom stave či vzhľade", uviedla právnička zastupujúca organizáciu Osez le féminisme Violaine De Filippisová-Abateová.

 

img

 

Svoju žalobu táto organizácia podala na súde pre pracovno-právne spory v meste Bobigny na predmestí Paríža. Či v prípade uspeje, bude závisieť od toho, či bude súd považovať súťažiace Miss France za zamestnankyne organizátorov tejto súťaže a televíznej spoločnosti, približuje AFP.

 

Súťažiace nepodpisujú zamestnaneckú zmluvu, žalobcovia sa však odvolávajú na prípad z roku 2013, keď súd vyhovel v podobnm prípade mužovi súťažiacemu o titul Mister France.

 

Spoločnosť Miss France sa k správe odmietla vyjadriť. Najbližšia súťaž krásy Miss France sa má konať v severofrancúzskom meste Caen 11. decembra.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Najkrajší muži vraj žijú v Bratislave!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies