Čo zapríčiňuje šedivenie vlasov?

NETKY.SK • 23 Január 2020, 10:38 • 2 min
Čo zapríčiňuje šedivenie vlasov?

Americkí a brazílski vedci zrejme odhalili, prečo stres zapríčiňuje šedivosť vlasov. Počas testov na myšiach zistili, že kmeňové bunky, ktoré kontrolujú sfarbenie kože a vlasov, zničil stres z intenzívnej bolesti a počas niekoľkých týždňov ich tmavá srsť ošedivela. Ďalšie skúmanie podľa nich môže priniesť liek, ktorý zastaví stratu farby vlasov.

slovakia

left justify in out

Stres ovplyvňuje tvorbu melanínu

Experti tvrdia, že celý proces súvisí s kmeňovými bunkami melanocytov, ktoré produkujú melanín a sú zodpovedné za farbu vlasov a kože. Počas testov zistili, že bolesť u myší zapríčinila vylučovanie adrenalínu a kortizolu, začalo im rýchlejšie biť srdce, mali zvýšený krvný tlak, pôsobila na ich nervový systém a spôsobila im akútny stres. Tento proces napokon zrýchlil vyčerpanie kmeňových buniek, ktoré produkujú melanín vo vlasových folikuloch.

 

img
Barack Obama pred nástupom na post prezidenta USA  a po 4 rokoch pôsobenia

 

Strata je trvalá
"Očakávala som, že stres má negatívny vplyv na telo, ale škodlivý vplyv stresu, aký sme objavili, je nad rámec mojich očakávaní," povedala Ya-Cieh Hsu z Harvardovej univerzity. "Už po niekoľkých dňoch sa stratili všetky kmeňové bunky regenerujúce pigment. A keď sa už raz stratia, pigment sa jednoducho nedá regenerovať, keďže strata je trvalá," dodala.

 

Liek proti šediveniu?
Počas ďalšieho experimentu zistili, že môžu zastaviť zmeny, keď myšiam podali antihypertenzívum, ktoré znižuje krvný tlak. Identifikovali tiež proteín súvisiaci s poškodením kmeňových buniek v dôsledku stresu, pričom potlačením cyklín dependentnej kinázy zabránili zmene sfarbenia srsti. "Nemôžeme to považovať za liečbu šedivosti. Naše zistenia u myší sú len začiatkom dlhej cesty k nájdeniu riešenia pre ľudí," vyjadrila sa Hsu. 

 

img


Mýty o šedivení

1. Časté farbenie vlasov môže spôsobiť šedivenie

2. Ak si vytrhnete šedivý vlas, narasú vám ďalšie tri

3. Šedivé vlasy sú predchádzajúca fáza bielych vlasov

4. Vlasy žošedivejú zo dňa na deň

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona