Na Pohode sa predstavia aj Charlie Winston, Riot Days by Pussy Riot Theatre a Confidence Man

NETKY.SK • 24 Január 2018, 18:39 • 2 min
Na Pohode sa predstavia aj Charlie Winston, Riot Days by Pussy Riot Theatre a Confidence Man

BRATISLAVA - Na 22. ročníku multižánrového festivalu Pohoda sa predstavia aj anglický spevák a skladateľ Charlie Winston, austrálska kapela Confidence Man a zakladajúca členka ruskej punk-rockovej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová, ktorá uvedie svoj hudobno-divadelný projekt Riot Days by Pussy Riot Theatre.

slovakia

left justify in out

Pridali sa tak k už skôr oznámeným vystupujúcim, ktorými sú The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Ziggy Marley, Glass Animals, Danny Brown, Soja, Rodriguez, Aurora, Little Dragon, Blossoms, Fink, Calexico, El Gusto, La Femme, Knower, Scouting for Girls, This Is The Kit, Bazzookas, Reykjavíkurdaetur, Zeal & Ardor, Donny Benét, Mitch & Mitch a Rebel Babel. Festival sa bude konať od 5. do 7. júla na letisku v Trenčíne.

Charlie Winston vydal svoje prvé albumy Mischifus a Make Way zverejnil v roku 2007. Jeho prvou oficiálnou štúdiovkou sa však stala až nahrávka Hobo (2009) s ktorou sa mu podarilo dobyť francúzsky albumový rebríček. Na konte má tiež albumy Running Still (2011) a Curio City (2015). Tridsaťdeväťročný muzikant sa mal na Pohode objaviť už minulý rok, svoju účasť však z osobných dôvodov zrušil. Winston sa na Slovensku predstaví po prvý raz.

Confidence Man je formácia, ktorú založili členovia indie skupín The Jungle Giants, The Belligerents a Moses Gun Collective vystupujúci pod pseudonymami Janet Planet, Sugar Bones, Reggie Goodchild a Clarence McGuffie. Ich tvorba sa vyznačuje prvkami hudby v štýle electro, pop, disco či house. Na konte majú single ako Boyfriend, Better Sit Down Boy či Bubblegum. Vlani sa predstavili na festivale Glastonbury.

Riot Days by Pussy Riot Theatre vychádza z najnovšej knihy Marije Aľochinovej Riot Days a bude sa venovať témam ako ruský disent, zneužívanie moci, neľudské podmienky vo väzniciach a pracovných táboroch, ale aj nádej. "Sme hrdí, že máme na Pohode aj členky Pussy Riot, jednoznačne k nám patria. Ich nekompromisnosť a ľudská konzistentnosť je obdivuhodná. V umeleckej i občianskej radikálnosti mi pripomínajú príbeh The Plastic people of The Universe. Aj ich tvorba pripadala mnohým nehodnotná, či príliš expresívna, odsudzovaní boli podobne za vulgaritu a protispoločenské postoje. Podobne ako oni boli a sú ochotné znášať dôsledky svojho konania, podobne boli za slobodu svojho umenia väznené, podobne sa mocou nenechali zlomiť. Je nepochopiteľné, že aj napriek tejto československej skúsenosti sa objavujú, opäť podobne ako v prípade PPU, teórie o zaplatených agentoch západu a protispoločenských živloch. Aj preto je dobré, že sa okrem samotného koncertu môžeme tešiť na debatu o úlohe slobodného umenia a o jeho vzťahu s politikou," vyjadril sa organizátor festivalu Michal Kaščák.

 

Pussy Riot vznikli v roku 2011 a dlhodobo kritizujú Kremeľ. Formácia sa stala známou predovšetkým, keď členky Nadeždu Tolokonnikovovú, spomínanú Mariu Aľochinovú a tiež Jekaterinu Samucevičovú uväznili v auguste 2012 po tom, ako v marci vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali "punkovú modlitbu" namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies