Iránu už ďalšie embargo od USA nehrozí, postaralo sa o to Rusko

NETKY.SK • 13 Máj 2020, 06:44 • 2 min
Iránu už ďalšie embargo od USA nehrozí, postaralo sa o to Rusko

NEW YORK - Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia počas včerajšieho dňa povedal, že Moskva vystúpi proti akýmkoľvek pokusom USA predĺžiť zbrojné embargo voči Iránu a znovu proti nemu zaviesť sankcie OSN. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na pôde OSN to nepôjde 

Nebenzia dal počas videokonferencie jasne najavo, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa bude mať ťažkosti pri presadzovaní ďalších opatrení proti Iránu na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), v ktorej má Rusko právo veta.

 

img

 

Rezolúcia na predĺženie embarga 

Spojené štáty koncom apríla niektorým členom BR OSN poskytli návrh rezolúcie, ktorou by sa zbrojné embargo voči Iránu predĺžilo na neurčito. Platnosť súčasného embarga sa skončí v októbri tohto roka. Navrhovanou rezolúciou by sa podľa amerických úradov predĺžila platnosť embarga, ktoré je súčasťou rezolúcie z roku 2015. Tú BR OSN prijala na podporu jadrovej dohody s Iránom, ktorú s ním v roku 2015 podpísalo šesť krajín vrátane USA.

 

img

 

USA odstúpilo

Rusko netají svoje úmysly pokračovať v predaji konvenčných zbraní Teheránu. Nebenzia povedal, že embargo je "vedľajším produktom" jadrovej dohody a bolo len dočasné. USA odstúpili od jadrovej dohody jednostranne ešte v máji 2018 a Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

 

img

 

Porušenie dohody z roku 2015 

Nebenzia takisto dodal, že USA už nie sú signatárom dohody a preto nemajú právo použiť žiadne nástroje z nej vyplývajúce. Jadrová dohoda JCPOA z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. Rok po tom, ako USA od dohody odstúpili, začal Irán porušovať svoje záväzky plynúce z tohto dokumentu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies