NASA: Venuša bola miliardy rokov obývateľná, ale potom sa to zvrtlo

NETKY.SK • 10 Október 2019, 14:34 • 2 min
NASA: Venuša bola miliardy rokov obývateľná, ale potom sa to zvrtlo

Venuša, druhá planéta Slnečnej sústavy, mohla byť miliardy rokov obývateľná. Podľa štúdie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) mohla mať totiž kedysi podobné podmienky ako Zem, než sa záhadnou udalosťou premenila na ”pekelný svet". Ukazujú to nové simulácie vychádzajúce zo starých dát.

slovakia

left justify in out

Aby vedci z newyorského Goddardovho inštitútu pre kozmický výskum spadajúceho pod NASA zistili, či na onej planéte niekedy bolo stabilné podnebie, ktoré dokáže podporovať tečúcu vodu, vytvorili sériu päťminútových simulácií s rôznou mierou množstva vody.

 

Pred 700 miliónmi rokmi došlo k udalosti, ktorá odštartovala vypúšťanie CO2. Atmosféra Venuše začala byť príliš horúca a hustá, aby tam mohol fungovať život.

 

Tri miliardy rokov 20 až 50 ° C

 

Podľa všetkých piatich scenárov sa na Venuši udržovala stála teplota medzi 20 a 50 stupňami Celzia po dobu zhruba troch miliárd rokov. To podľa NASA znamená, že bola schopná držať tečúcu vodu. A tým pádom asi umožniť aj vznik života.

 

Vedci sa domnievajú, že zhruba pred 700 miliónmi rokmi opätovne došlo k masívnej akcii, ktorá odštartovala vypúšťanie oxidu uhličitého. Atmosféra Venuše tak začala byť príliš horúca a hustá na to, aby tam život mohol fungovať.

 

Príčina tejto udalosti vedúca k extrémnemu nárastu teploty zatiaľ nie je presne známa, ale odborníci podľa agentúry Reuters uvádzajú, že môže súvisieť so sopečnou činnosťou.

 

 

Magma a roztavená hornina prúdiace na povrch mohli vtedy uvoľniť veľké množstvo CO2 do atmosféry. Ak by však magma pred vytrysknutím na povrch stuhla, mohla vytvoriť bariéru, ktorá by zabránila tomu, aby bol plyn znovu absorbovaný.

 

Venušina zóna a skleníkový efekt

 

Hoci sú potrebné ďalšie štúdie a viac kozmických misií pre lepšie pochopenie histórie a vývoj Venuše, tieto teraz zverejnené zistenia môžu pomôcť aj so skúmaním exoplanét (planét mimo slnečnej sústavy) v takzvanej "Venušinej zóne". A teda lepšie určiť, či môžu v skutočnosti napríklad aj stále hostiť kvapalnú vodu a - z nášho pohľadu - mierne podnebie.

 

Venušinou zónou je mienená teoretická orbitálna zóna vo vesmíre okolo nejakej hviezdy, v ktorej planéta veľkosti Zeme bude mať takzvaný Pádivý skleníkový efekt - podobný tomu, ktorý bol nájdený práve na Venuši. Venušina zóna teda označuje oblasť okolo hviezd, kde sa nachádzajú planéty s extrémnym skleníkovým efektom vyzerajúce ako "naša” Venuša.

 

Vnútorná hranica zóny určuje miesto, kde už je žiarenie príliš intenzívne, takže atmosféru planéty úplne odstráni. Vonkajší okraj je tam, kde už žiarenie naopak nie je dostatočné na "napájanie” onoho silného skleníkového efektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona