Na Islande sa začala už tretia sopečná erupcia, zatvoriť museli aj známe geotermálne kúpele

NETKY.SK • 8 Február 2024, 14:25 • 2 min
Na Islande sa začala už tretia sopečná erupcia, zatvoriť museli aj známe geotermálne kúpele

REYKJAVÍK - Na polostrove Reykjanes v juhozápadnej časti Islandu došlo vo štvrtok k erupcii sopky. V oblasti ide od decembra už o tretiu erupciu, uviedli miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Na juhozápade Islandu sa vo štvrtok začala už tretia sopečná erupcia od decembra. Islandský meteorologický úrad informoval, že erupcia odštartovala okolo 6:00 pozdĺž trojkilometrovej pukliny severovýchodne od hory Sundhnúkur, uviedol islandský meteorologický úrad.

 

Obyvateľov evakuovali už dávno

Erupcia je vzdialená zhruba štyri kilometre severovýchodne od mestečka Grindavík, ktorého 3 800 obyvateľov evakuovali ešte pred erupciou z 18. decembra. Meteorologický úrad vysvetlil, že láva prúdi na západ a Grindavík ani elektráreň v oblasti nie je v bezprostrednom ohrození. Predstavitelia z civilnej obrany uviedli, že nikto by nemal v meste v čase erupcie byť, informoval štátny vysielateľ RÚV.

 

Keď sa začala erupcia, boli zatvorené aj známe geotermálne kúpele Modrá lagúna. Hostí bezpečne evakuovali, uviedol RÚV.


Štvrtková erupcia sa odohrala ďaleko od Grindaviku a je nepravdepodobné, že by predstavovala priamu hrozbu pre mesto, povedal pre agentúru Reuters islandský geofyzik Ari Trausti Gudmundsson. "Mohlo by to však predstavovať určitú hrozbu pre cestu do Grindavik a mohlo by to predstavovať určitú hrozbu pre elektráreň a dokonca aj pre Modrú lagúnu," povedal a dodal, že riziko závisí od toho, koľko lávy nakoniec vyteklo zo zeme.

Namerali aj stovky malých zemetrasení

Meteorologický úrad už tento týždeň varoval pred možnou erupciou po tom, čo za ostatné tri týždne monitoroval nárast magmy pod povrchom. Od piatku v oblasti namerali stovky malých zemetrasení, ktoré vyvrcholili intenzívnou seizmickou aktivitou zhruba pol hodiny pred erupciou.

 

Napriek zníženiu úrovne ohrozenia vulkanického systému miestne úrady varovali pred ďalšími erupciami, keďže pôda v oblasti naďalej pribúda v dôsledku magmy, ktorá sa hromadí v podzemí.

 

Island, ktorý je zhruba veľký ako americký štát Kentucky, sa môže pochváliť viac ako 30 aktívnymi sopkami, vďaka čomu je severoeurópsky ostrov hlavnou destináciou pre sopečnú turistiku – špecializovaný segment, ktorý priťahuje tisíce ľudí hľadajúcich vzrušenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA, TASR, CNN, Reuters, Foto: CNN / Reuters / Iceland Civil Protection
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies