Joe Biden v demokratických primárkach: V Južnej Karolíne získal viac než 96-percentnú podporu

NETKY.SK • 4 Február 2024, 09:51 • 2 min
Joe Biden v demokratických primárkach: V Južnej Karolíne získal viac než 96-percentnú podporu

Prezident USA Joe Biden so ziskom viac než 96 percent hlasov zvíťazil v sobotňajších demokratických primárkach v štáte Južná Karolína. Išlo o prvé oficiálne primárky Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých bude Biden zrejme opäť čeliť republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi.

slovakia

left justify in out

Prezident USA Joe Biden so ziskom viac než 96 percent hlasov zvíťazil v sobotňajších demokratických primárkach v štáte Južná Karolína.

Išlo o prvé oficiálne primárky Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých bude Biden zrejme opäť čeliť republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi.

„Ľudia v Južnej Karolíne… prehovorili a ja nemám žiadnu pochybnosť o tom, že nás vyslali na cestu k znovuzískaniu prezidentského úradu a k tomu, že Donald Trump bude opäť porazený,“ reagoval Biden na svoje víťazstvo v sobotňajších primárkach, informuje agentúra AFP.

Už v januári (24.1.) sa konali primárne voľby demokratov v štáte New Hampshire, tie však boli len neoficiálne. Spory okolo ich termínu totiž zavinili, že neboli zaradené do oficiálneho programu primárok Demokratickej strany.

Biden v New Hampshire preto ani nefiguroval na hlasovacích lístkoch. Vďaka masívnej kampani, v rámci ktorej voliči dopisovali jeho meno na lístky, však Biden napriek tomu zvíťazil, ale nezískal za to žiadnych delegátov na nominačný zjazd demokratov.

Joe Biden nemá medzi demokratickými uchádzačmi o prezidentskú nomináciu žiadneho skutočného súpera. Podobná situácia je aj v republikánskych primárkach, v ktorých dominuje exprezident Donald Trump.

Obaja politici sa stretli už vo voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil Joe Biden, čo Donald Trump dodnes odmieta uznať.

V Južnej Karolíne Biden odštartoval svoju úspešnú cestu do Bieleho domu aj v roku 2020. V tohtoročných primárkach čelil len dvom výrazne slabším súperom: minnesotskému kongresmanovi a majiteľovi zmrzlinárskej spoločnosti Deanovi Phillipsovi a autorke spirituálnej literatúry Marianne Williamsonovej.

Podľa čiastkových výsledkov získal Biden v Južnej Karolíne viac než 96-percentnú podporu, čím si zaistil hlasy všetkých tamojších 55 delegátov augustového nominačného zjazdu Demokratickej strany.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Prezident USA Joe Biden. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies