Ako chutí Balkán? Tradičné balkánske jedlá v sebe nesú ako prílohu číslo jedna zmes bohatej histórie

NETKY.SK • 21 November 2023, 19:35 • 2 min
Ako chutí Balkán? Tradičné balkánske jedlá v sebe nesú ako prílohu číslo jedna zmes bohatej histórie

Balkánska kuchyňa sa spolieha na niekoľko storočných receptov, ktoré boli v priebehu rokov mierne vylepšené a aktualizované. Je zmesou rôznych kultúr a vplyvov, a hoci je tu nepochybne prítomný obrovský turecký vplyv, keďže väčšina Balkánu bola pod Osmanskou ríšou takmer 500 rokov, pravdou je, že väčšina ich špecialít je zmesou zo všetkého trochu. Prečítajte si viac o tejto fantastickej kuchyni.

slovakia

left justify in out

Ľudia na Balkáne pevne veria, že život je o pôžitkoch. V ich prípade sú tieto pôžitky väčšinou spojené s množstvom grilovaného mäsa a bezodných šalátov.

Vzhľadom na to, že ich len zriedka pristihnete ako posadnutých kalóriami a cholesterolom, Balkán sa stal akýmsi útočiskom pre gurmánskych cestovateľov a iných turistov, ktorí sa chcú zbaviť starostí o to, aby sa zmestili do svojich obľúbených džínsov.

Jedlá plné tradície a histórie

Balkánska kuchyňa sa spolieha na niekoľko storočných receptov, ktoré boli v priebehu rokov mierne vylepšené a aktualizované. Balkánska kuchyňa je zmesou rôznych kultúr a vplyvov, a hoci je tu nepochybne prítomný obrovský turecký vplyv, keďže väčšina Balkánu bola pod Osmanskou ríšou takmer 500 rokov, pravdou je, že väčšina ich špecialít je zmesou zo všetkého trochu.

Láska k mäsitým, chutným tanierom a intenzívnemu používaniu korenín je dedičstvom osmanskej kuchyne. Najobľúbenejšie dezerty na báze cesta sú tiež požičané od Osmanov. Nesmieme však vylúčiť historický vplyv susedných krajín ako Rakúsko, Maďarsko, Taliansko. Takže ak máte radi trochu histórie ako prílohu, balkánske jedlo si úplne zamilujete.

Nezodpovedá presne trendu jedla na Instagrame

Ak hľadáte vizuálne príťažlivé jedlá, držte sa francúzskych, pretože väčšina z týchto jedál nevyzerá práve dobre. Ale presne to definuje túto jedinečnú kuchyňu. Balkánske stolovanie nie je nevyhnutne fine dining, no chytí vás za srdce a uspokojí váš žalúdok. Na otázku, o čom je balkánske jedlo, radi odpovieme:„Možno to nevyzerá luxusne, ale uspokojí vaše chuťové bunky ako nič, čo ste predtým vyskúšali.“

Jedzte ústami, nie očami... Niektorí ľudia veria, že „najskôr jedzte očami“. To je pravda v mnohých prípadoch, ale tí istí ľudia by pravdepodobne mali Balkán vynechať. Balkánske jedlá nie sú prinajmenšom stavané na estetiku. Možno si zamilujete kvapkajúcu mastnotu mohutnej pljeskavice alebo pestrofarebnú fazuľu, ktorou je macedónske tavče-gravče, no esteticky nie sú príťažlivé. Jedlo je definované tým, ako chutí, nie ako vyzerá, a to je na Balkáne ešte relevantnejšie.

Rakija je vždy vítaná

Či už máte raňajky, obed, večeru alebo len rýchle občerstvenie, rakija je vždy na stole. Je to neoddeliteľná súčasť kulinárskej identity regiónu a úžasný aperitív!

Naozaj sa zdá, že rakija je na Balkáne všade. Silná ovocná pálenka sa pije na raňajky, večeru, k večeri, na oslavy, večierky, pohreby, konferencie a pod. Skrátka, ak sa niečo stane, niekto bude mať po ruke fľašu rakije. Väčšinu času sa to môže zdať trochu prehnané, ale všadeprítomnosť rakije v reštauráciách nie je len na to, aby ste sa dostali do povedomia.

Zopár tradičných jedál

Čevapčiči

Toto jedlo je ako malé párky, no stiahne sa z neho koža. Je z mletého mäsa a má tvar klobásy, ale je to niečo ako fašírka.
Je veľmi populárne v Bosne a Hercegovine. Zvyčajne sa podáva s chlebom a Ajvarom, čo je chutné korenie z cibule a červenej papriky.

 

Musaka

Predstavte si jedlo s vrstvami baklažánu a mletého mäsa s krémovo bielou omáčkou na vrchu. To je mussaka! Je to jedlo, ktoré sa pečie v rúre a podáva sa horúce. Je plná dobrých vecí!

Musaka je tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejší variant je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia. 

Pljeskavica

Táto Pljeskavica je vyrobená z nasekaného mäsa, ale môže obsahovať aj bravčové, hovädzie a jahňacie mäso. Má tvar burgerovej karbonátky.
Niektorí to teda nazývajú balkánsky burger. Toto jedlo pochádza zo Srbska, kde sa zvyčajne podáva so sladkým mliečnym výrobkom Kajmak.

 


Sarma

Predstavte si list nakladanej kapusty obtočený okolo zmesi mletého mäsa, ryže a chutného korenia. Toto je Sarma! Zväzok sa potom pomaly varí, čím vyniknú VŠETKY chute. V mnohých balkánskych krajinách je toto jedlo skutočne obľúbené.

Tradičná sila kávy

Ak sa nachádzate na strednom Balkánskom polostrove, kde bola dlhodobá okupácia Osmanskou ríšou, nájdete tu prevládajúcu kávu tureckého typu. Bosna a Hercegovina je na túto tradíciu obzvlášť hrdá a najlepším miestom na vyskúšanie tohto štýlu kávy je tam, kde sa nazýva bosnianska káva.

Káva je pomletá na ultrajemno, zmiešaná s vodou a zohrievaná v malom hrnci priamo na varnej doske. Potom sa naleje, mletie a všetko, do malého pohára. Jemná usadenina sa usadí na dne a vytvorí silnú a úžasnú šálku kávy! Príprava sa mierne líši od toho, čo sa tradične robí v Turecku, pretože nie je zvykom pridávať cukor počas varenia kávy, ale podľa potreby pridávať kocku cukru počas pitia.

Tento štýl kávy nájdete na celom centrálnom Balkáne, no ak sa chcete dozvedieť, ako ju správne piť so skutočným kávovým nadšencom, určitezamierte do Cafe de Alma v krásnom a historickom meste Mostar v Bosne & Hercegovine.

Zdroje:

https://www.rakijagrill.com/blog/things-to-know-about-balkan-cuisine/

https://restlessvoyager.com/balkan-cuisine/

https://theculturetrip.com/europe/serbia/articles/7-things-you-didnt-know-about-balkan-cuisine

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: rakijagrill.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies