Ženy budú aj naďalej zarábať menej! Poslanci neodobrili antidiskriminačný zákon

NETKY.SK • 6 Október 2021, 11:53 • 2 min
Ženy budú aj naďalej zarábať menej! Poslanci neodobrili antidiskriminačný zákon

BRATISLAVA - Poslanci v pléne nepodporili zákon, ktorý by dokázal odbúrať dlhotrvajúci problém s platovou diskrimináciou žien na pracoviskách.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili dva návrhy, ktoré riešili sociálnu a platovú diskrimináciu. Ľudia, ktorí vychovali jedno dieťa alebo nevychovali žiadne, nemali podľa návrhu zákona o sociálnom poistení čakať do dôchodkového veku, aby mali opätovne nárok na výplatu vdovského dôchodku

 

img

 

 

Diskriminácia bezdetných párov

Vdovský a vdovecký dôchodok je v súčasnosti vyplácaný len počas jedného roka v prípada úmrtia maželky či manžela. Podľa aktuálneho legislatívneho nastavenia majú nárok na opätovné vyplácanie vdovského či vdoveckého dôchodku až po dosiahnutí dôchodkového vekuPredkladaný návrh, ktorý nenašiel podporu v parlamente, mal odstrániť sociálnu diskrimináciu voči tejto skupine ľudí. 

 

"Cieľom je vrátiť do systému spravodlivosť čiastočne aspoň v tom, že aj ženy a muži, ktoré/í vychovali len jedno dieťa, by mali od 55. roku svojho veku opätovný nárok na vdovský a vdovecký dôchodok. Návrh sa týka aj žien, aj mužov, ktoré/í nevychovali žiadne deti, a teda by mali takýto opätovný nárok na vdovský a vdovecký dôchodok od 57. roku svojho veku," uviedol Valášek v dôvodovej správe.

 

img

 

Oba typy dôchodkov môžu v súčasnosti poberať iba osoby, ktoré sa starajú o nezaopatrené dieťa. Alebo ak je niekto invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, vychoval aspoň 3 deti, dovŕšil vek 52 rokov a vychoval 2 deti alebo ak dovŕšil dôchodkový vek.

 

Muži budú zarábať viac

Antidiskriminačný zákon sa týkal dlhodobo pretrvávajúceho problému platových rozdielov medzi ženami a mužmi. Cieľom návrhu bolo znížiť rozdiely v príjmoch žien a mužov na rovnakých pozíciách

 

Pre vybrané skupiny zamestnávateľov ustanovoval povinnosť prijímať osobitné informačné opatrenia. Týkalo sa to orgánov verejnej moci, rozpočtových a príspevkových organizácií, štátnych podnikov, obchodných spoločností so 100 % majetkovou účasťou štátu, ako aj súkromných zamestnávateľov s najmenej 50 zamestnancami.

 

img

 

Zamestnávateľom sa mali ustanoviť dva typy povinností. Prvou bolo zverejňovanie štatistických údajov o odmeňovaní žien a mužov. Zároveň nemalo ísť o zverejňovanie platov konkrétnych ľudí, ale o platové rozdiely medzi nimi na konkrétnych pozíciách.

 

Druhou bolo doplnenie analytických údajov (porovnávacia správa), pokiaľ sa u zamestnávateľov s aspoň 500 zamestnancami a zamestnankyňami platové rozdiely naďalej prehlbujú.

 

img

 

Porovnávacia správa mala obsahovať podrobné zdôvodnenie zisteného stavu, ktorá by každoročne smerovala na Ministerstvo práce. Aby bola úplná, zahŕňala by aj pripomienky zástupcov zamestnancov a zamestnankýň. Obidva zákony predložil do NR SR nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies