Na hore Fudži sa zavádza limit návštevníkov a vstupné s cieľom riešiť problémy s preplnenosťou

NETKY.SK • 6 Marec 2024, 18:00 • 2 min
Na hore Fudži sa zavádza limit návštevníkov a vstupné s cieľom riešiť problémy s preplnenosťou

Hora Fudži, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO a je ikonou Japonska, zavádza nové pravidlá pre horolezcov v súvislosti s obavami z preplnenosti.

slovakia

left justify in out

Medzi problémy, ktoré trápia túto populárnu japonskú lokalitu, patria zápchy, úpätia kopcov posiate odpadkami a nevhodne oblečení turisti - niektorí sa pokúšajú o výstup v sandáloch. Vláda prefektúry Jamanaši, ktorá spravuje Fudži, tento týždeň odhlasovala, že v budúcnosti sa bude vyberať poplatok 2 000 jenov (13 USD) za každého horolezca, aby sa znížilo preťaženie hory.

Okrem toho pribudnú noví sprievodcovia, ktorí budú riadiť bezpečnosť na chodníkoch a v ich okolí. Budú informovať horolezcov, keď porušujú etiketu na hore, napríklad spia pri chodníku, zakladajú oheň alebo majú na sebe nesprávne oblečenie. V posledných rokoch sa totiž ukázalo, že príliš veľa turistov spôsobuje na 3 776 metrov vysokej hore problémy.

Podľa údajov prefektúry sa v roku 2019 na horu Fudži vybralo päť miliónov ľudí, čo je o tri milióny viac ako v roku 2012. "Nadmerný turizmus - a všetky následné dôsledky, ako sú odpadky, zvyšujúce sa emisie CO2 a bezohľadní turisti - je najväčším problémom, ktorému hora Fudži čelí," povedal minulý rok pre CNN Travel Masatake Izumi, predstaviteľ vlády prefektúry Jamanaši.

V roku 2023 dobrovoľníčka Tomoyo Takahashi uviedla, že požiada návštevníkov, aby dobrovoľne prispeli sumou 1 000 jenov (7,50 USD) na údržbu hory. "Nie každý platí 1000 jenov, a to ma mrzí. Malo by sa zaviesť povinné vstupné, ktoré by bolo oveľa vyššie, aby sem prichádzali len návštevníci, ktorí si skutočne vážia dedičstvo hory Fudži," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies