Zradila ju tá, od ktorej to najmenej čakala, ani len zďaleka si nesplnila všetky sny. Selena Quintanilla Perez vďaka spevu lámala srdcia, ale pred strašidelnou smrťou sa jej nepodarilo uniknúť

NETKY.SK • 19 Január 2023, 11:00 • 2 min
Zradila ju tá, od ktorej to najmenej čakala, ani len zďaleka si nesplnila všetky sny. Selena Quintanilla Perez vďaka spevu lámala srdcia, ale pred strašidelnou smrťou sa jej nepodarilo uniknúť

Niektorým trvá celý život, kým si určia cieľ a ešte dlhšie, kým začnú usilovne pracovať, aby len nesnívali, ale si svoje túžby aj splnili. Speváčka Sellena Quintanilla Perez sa nedočkala staroby, nemala kedy ani porodiť dieťa, a predsa za 23 rokov, ktoré jej boli dopriate, stihla veľa, až závideniahodne veľa.

slovakia

left justify in out

Bola krásna, talentovaná, húževnatá a zdalo sa, že nebo jej je naklonené, lebo sa jej darilo, nič nestálo v ceste, všetko šlo tak akosi rýchlo a ľahko. Žeby jej niekto chcel dopriať najväčší úspech, lebo bolo jasné, že zomrie taká mladá? Ťažko povedať, ale tragédia to bola obrovská a stále je, aj keby nespievala, aj keby nezískala uznanie, aj tak odišla skoro.

 

Spev

 

Selena sa narodila v Texase v roku 1971 ako najmladšia spomedzi súrodencov, pričom otec sa živil ako úradník a matka sa, prirodzene, starala o domácnosť. Pri otcovi je nutné pristaviť sa dlhšie, lebo práve vďaka nemu sa to začalo, hudba ho totiž nikdy nenechala na pokoji. Áno, síce pracoval tak, ako pracoval, ale kedysi spieval, vystupoval, a to dosť často, a tak len čakal na príležitosť, podvedome tušil, že jedného dňa bude domov prešpikovaný hudbou. A veru sa to aj stalo, Selena mala talent, objavili ho skoro, už ako šesťročná sa aktívne zaujímala o spev, otec ju usmerňoval, učil a povzbudzoval a o tri roky neskôr na jeho žiadosť vznikla skupina pozostávajúca z členov rodiny s názvom Selena y Los Dinos. Hádajte, kto bol v jej čele? Presne tak, ona, maličká Selena, s hlasom, ktorý lahodil ušiam.

 

Prvý album

 

Kapela nebola spočiatku populárna, veď koniec koncov v nej hrali deti, ktoré sa ešte mali v čom zdokonaľovať, ale aspoň sa dalo vždy vystúpiť. Teda najskôr to bolo ľahké, lebo rodina vlastnila reštauráciu a tam bolo o hudbu postarané. Keď však skrachovali, pocítili finančné dno, a to až také, že sa rodina musela zbaliť a opustiť všetko, čo dovtedy tvorilo domov, všetky spomienky, všetky plány.

 

Presťahovali sa, ale hudbu neopustili, ani na jedinú sekundu. Hľadali príležitosti, aby sa ukázali, raz na ulici, potom na oslave, až konečne, keď Selena dovŕšila 12 rokov, prišiel prielom. Prvý album.

 

Úspech

 

Vydať prvý album a navyše v takom mladom veku, to samo sa považuje za úspech, lebo iné deti v rovnakom období len sotva tušia, čím a kým chcú byť. Napriek všetkému však nebol úspešný, nepredával sa v obchodoch, a čo bolo dostupné na kúpu, to napokon z hrdosti zhabal jej otec.

Čo je ale najdôležitejšie, ona sa nevzdala, ani jej rodina sa nevzdala a láske k hudbe podriadili úplne každú minútu. Selena aj prestala chodiť do školy, niežeby sa nevzdelávala, naopak, aj diplom dostala a aj na univerzitu ju prijali, len to robila inak, nebývala s inými v triede, lebo muzika si žiadala cestovanie a spev požieral jej čas.

 

Snaha sa vyplatila, o niekoľko rokov neskôr stretla dôležitých ľudí, ktorí ju tlačili vpred, vydala ďalšie albumy, tie už aj s úspechmi a aj ceny si odniesla.

 

Svadba

 

Tak, ako lietala v sláve, tak sa aj zaľúbila, vyhliadla si gitaristu, ktorý prišiel hrať do ich kapely, a keďže sympatie boli vzájomné, romanca sa mohla začať. Alebo nie? Problémy v tom čase vytváral otec, ktorý namietal až tak, že hudobníka vyrazil, dcére ho zakazoval a dosiahol tým iba ak hádky, ostré a dlhé. Nakoniec si určil podmienku, vraj vzťah schváli, ak sa za neho vydá a budú bývať blízko rodiny, inak ani za svet.

 

Obaja súhlasili, svadba bola, sľuby sa vyslovili a mohlo sa žiť šťastne. Až do...

 

Fanklub

 

Na scénu prichádza Yolanda Saldívar, zdravotná sestra a Selenina fanúšička. Rodina ju poznala, Selene sa šťastie lialo, albumy lámali rebríčky, a tak žena vyslovila návrh, aby sa zrodil fanklub. A ktože bol jeho prezidentom? Saldívar si vybojovala čestné miesto, ešte aj manažérku rodinných butikov robila, čím ďalej tým viac sa zbližovala s rodinou, nikto nemal najmenší dôvod nedôverovať jej.

 

Toľko plánov

 

Selena koncertovala, otvárala butiky, navštevovala školy, kde apelovala na mládež, že je dôležité vzdelávať sa, bola jednoducho na výslní. Pripravovala hudobné novinky, vypredávala koncerty, cestovala a usmievala sa.

A vtom bum, veľká zrada. Yolanda Saldívar podľa dôkazov okrádala, brala si peniaze z butikov, a keďže sa s ňou na základe toho, pochopiteľne, rozhodli ukončiť spoluprácu, Selena sa podujala na stretnutie. Písal sa rok 1995, 31. marec. Speváčka požaduje chýbajúce listiny, zatiaľ čo Saldívar hrá divadlo, že vraj v Mexiku bola znásilnená a potrebuje pomoc. Selene sa uľútostí, vezme ju do nemocnice, kde ale jej podvod okamžite prekuknú, a tak sú späť tam, kde sa stretli predtým. Yolanda vyťahuje zbraň, mieri ňou na seba, potom zradne strieľa na ňu. Selena sa rúca na podlahu, ešte stíha označiť páchateľa, ešte ju berú do nemocnice, ale tam podľahne zraneniam.

 

Stanice prerušujú vysielanie, trúchli krajina, trúchlia všetci, známi aj neznámi. Zomrela mexická Madonna, tak sa o nej vyjadrujú, všade sa hrá jej hudba. Jej pohreb priťahuje davy, ľudia vzlykajú, časopisy píšu. Až sa každý rok odvtedy slávi deň Seleny v Texase, lebo znamenala veľa a ktovie, čím by ešte bola, keby ju zradkyňa nebola pochovala skôr, keby jej neukradla mladosť. Selena mala krátko pred narodeninami, nechýbalo veľa, len niekoľko dní a oslávila by 24 rokov, avšak gratulácie sa nekonali. Iba úprimná sústrasť sa vyjadrila a zostalo prázdno, ktoré nikto nikdy nevyplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona