Donald Trump aj Joe Biden získali dostatok hlasov delegátov. Môžu byť nominovaní za kandidátov svojich strán

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 08:49 • 2 min
Donald Trump aj Joe Biden získali dostatok hlasov delegátov. Môžu byť nominovaní za kandidátov svojich strán

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden i jeho súper, exprezident Donald Trump, získali v utorok (12. 3.) dostatok hlasov delegátov, aby mohli byť nominovaní za kandidátov svojich politických strán v novembrových prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AFP, výsledky primárok v štátoch Georgia, Mississippi a Washington boli v podstate vopred jasné. Biden i Trump sa už v primárkach zbavili všetkých vyzývateľov a víťazstvo v utorňajších hlasovaniach ich oboch posunulo nad hranicu počtu delegátov potrebných na to, aby sa stali nominantmi svojich strán pre novembrové voľby.

Trump má vďaka víťazstvu v štáte Washington podporu 1 228 delegátov z 1 225 potrebných na získanie nominácie Republikánskej strany.

Trump bude Republikánskou stranou oficiálne nominovaný až v júli, na straníckom sneme v Milwaukee v štáte Wisconsin.

Len niekoľko hodín pred tým Biden vyhral v demokratických primárkach v štáte Georgia. Tým sa aj jemu otvorila cesta k tomu, aby sa stal prezidentským kandidátom svojej Demokratickej strany.

Osemdesiatdvaročný demokrat Biden a o štyri roky mladší republikán Trump sa v prezidentskom súboji stretnú znovu po štyroch rokoch.

Práve víťazstvom v južanskej Georgii prekonal Biden počet 1 968 delegátov, čo mu zabezpečilo nadpolovičnú väčšinu a tým aj nomináciu, ktorú mu formálne udelí augustový zjazd demokratov v Chicagu. Trumpovi na prekonanie nutnej hranice, ktorou v jeho prípade bolo 1 215 delegátov, zase dopomohla výhra vo Washingtone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: CNN / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies