Dôchodcovia sa dočkali! Polovicu trinástej penzie majú dôchodcovia dostať už v júli

NETKY.SK • 25 Február 2022, 12:53 • 2 min
Dôchodcovia sa dočkali! Polovicu trinástej penzie majú dôchodcovia dostať už v júli

BRATISLAVA - Polovicu trinásteho dôchodku by mala Sociálna poisťovňa vyplatiť penzistom už v júli tohto roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o trinástom dôchodku, ktorý do parlamentu predložili poslanci NR SR za hnutie Sme rodina Jozef Lukáč a Miloš Svrček.

slovakia

left justify in out

Zvyšnú polovicu trinástej penzie by mali dôchodcovia dostať v štandardnom termíne, teda v novembri tohto roka. Trinásty dôchodok, na ktorý dôchodcovi vznikne nárok v júli tohto roka, bude podľa návrhu predstavovať polovicu sumy trinásteho dôchodku určeného podľa vzorca v zákone. „Konštrukcia určenia sumy trinásteho dôchodku v júli a v novembri 2022 sa navrhuje tak, aby bola zachovaná v zásade suma trinástej penzie, na ktorú by mal nárok poberateľ dôchodku podľa súčasnej právnej úpravy v novembri 2022," uviedli poslanci.

 

img

Poslanci za hnutie Sme rodina upozorňujú na to, že od začiatku tohto roka sa dôchodky zvýšili o 1,3 percenta, avšak v januári tohto roka inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla medziročnú hodnotu 9,1 %.

 

„Zvýšenie dôchodkových dávok v januári tohto roka teda výrazne zaostáva za inflačným vývojom v januári 2022, čím klesá schopnosť dôchodcov zaplatiť svoje výdavky za tovary a služby," tvrdia. Na zmiernenie dopadu zdražovania a vzhľadom na to, že výrazný rast spotrebiteľských cien sa do valorizačného mechanizmu zvyšovania dôchodkov premietne až v budúcom roku, navrhujú ako kompenzáciu už v júli vyplatiť dôchodcom trináste penzie v polovičnej sume.

 

img

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca. Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s vyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.

 

Prečítajte si: Hackerská skupina Anonymous vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies