Staronovým prezidentom Senegalu sa stal Macky Sall

NETKY.SK • 28 Február 2019, 18:58 • 2 min
Staronovým prezidentom Senegalu sa stal Macky Sall

DAKAR - Úradujúci prezident Macky Sall zvíťazil v prezidentských voľbách v Senegale a zostane vo funkcii aj druhé, tentoraz len päťročné obdobie. Počas dnešného dňa to oznámila senegalská volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Sall, ktorý je pri moci od apríla 2012, získal v prvom kole podľa agentúry AP 58,27 % hlasov. Ak by nijaký kandidát nezískal viac ako 50 % hlasov, uskutočnilo by sa druhé kolo, ktoré bolo predbežne naplánované na 24. marca.

 

img

Polovojenský policajt hliadkuje pri senegalských voličkách, ktoré stoja v rade na hlasovanie v prezidentských voľbách v Senegale pred volebnou miestnosťou v Dakare

 

Úradujúci prezident mal v súboji o znovuzvolenie štyroch súperov. Opozičný kandidát Idrissa Seck sa umiestnil na druhej priečke so ziskom 20,5 % hlasov. Tretí skončil Ousmane Sonko s takmer 16 % hlasov.

 

 

Tieto výsledky musí ešte potvrdiť ústavný súd. Opoziční kandidáti v predchádzajúcich dňoch spochybnili neoficiálne výsledky, podľa ktorých Sall získal najviac hlasov. Spočiatku preto nebolo jasné, či prijmú zverejnené oficiálne výsledky, alebo voči nim podniknú právne kroky. Nakoniec to ale vyzerá tak, že podpísali dohodu o zamietnutí predbežných výsledkov volieb.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies