Česko má štvrtý prípad nakazenia koronavírusom, prvý prípad potvrdili aj na Ukrajine

NETKY.SK • 3 Marec 2020, 10:54 • 2 min
Česko má štvrtý prípad nakazenia koronavírusom, prvý prípad potvrdili aj na Ukrajine

V Česku je potvrdený štvrtý prípad nakazenia koronavírusom. Ide o 53-ročnú ženu, ktorá bola v nedeľu prijatá do Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. Prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19 bol potvrdený aj na Ukraine.

slovakia

left justify in out

Žena bola na dovolenke v Alpách a pobudli v rovnakom hoteli ako muž z Děčína, u ktorého už bola nákaza potvrdená, uviedol pre server iDnes primár infekčného oddelenia ústeckej nemocnice Pavel Dlouhý.

 

Vrátila sa s horúčkou

Vzhľadom k tomu je podľa neho napospol známy okruh jej kontaktov, pretože sa zdržiavala s rovnakými ľuďmi, ako nakazený muž. Išlo o skupinu ľudí, ktorí sa zdržiavali v tom istom hoteli a trávili spolu čas, povedal v Českej televízii šéf námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Podľa neho nie je stav ženy vážny.

 

Nakazená sa z Talianska vrátila v piatok, mala horúčku, bolesti svalov a zimnicu. Teraz je v izolácii. Teoreticky by podľa Prymula mohla zostať v Ústí nad Labem, možno ale bude prevezená do pražskej Nemocnice Na Bulovce. Povedal, že by bolo lepšie, keby sa nakazení koncentrovali na jednom mieste, nebude treba toľko personálu.

 

 

Ďalší nie sú v ohrození

V Prahe sú v karanténe ďalší traja pacienti. Okrem spomínaného muža z Děčína ide o turistku z USA a profesora Poľnohospodárskej univerzity. Všetci majú ľahký priebeh ochorenia.

 

Ministerstvo zdravotníctva preveruje ďalšie vzorky ľudí, ktorí sa z Talianska vrátili. Zo skupiny štyroch rodín, z ktorej sú dvaja nakazení, u nikoho ďalšieho pozitívny test nebol. Ďalšie výsledky budú v utorok ráno. Rodiny sa zdržiavali v stredisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko. Ide o nižšie položené stredisko v Dolomitoch.

 

Prvý prípad potvrdili aj na Ukraine
Úradujúci riaditeľ ukrajinského centra pre verejné zdravie Ihor Kuzin potvrdil prípad aj na Ukraine. Nakazený muž bol podľa Kuzinových slov ešte v sobotu hospitalizovaný v západoukrajinskom meste Černivci po tom, ako do krajiny pricestoval z Talianska cez územie Rumunska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies