Na Cypre sa začali protivládne protesty, vysokí funkcionári dlhé roky predávali zločincom takzvané zlaté pasy

NETKY.SK • 15 Október 2020, 12:25 • 2 min
Na Cypre sa začali protivládne protesty, vysokí funkcionári dlhé roky predávali zločincom takzvané zlaté pasy

NIKÓZIA - V stredu 14. októbra na Cypre usporiadali protesty proti korupcii najvyšších orgánov. Demonštrácie sa začali po zverejnení informácií, podľa ktorých boli vysokopostavení politici zapojení do schémy, ktorá umožňuje zločincom a kriminálnikom kupovať cyperské "zlaté pasy".

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste Cypru v Nikózii sa v stredu večer konali protesty vyvolané novinárskym vyšetrovaním katarskej televízie al-Džazíra o korupcii pri vydávaní cyperského občianstva výmenou za investície.

 

Stovky ľudí sa zhromaždili v centre Nikózie a skandovali heslá pre rezignáciu vysokých úradníkov, ktorí pomáhali osobám hľadaným Interpolom alebo zločincom získať cyperské pasy.

 

Demonštranti požadovali, aby hrdinovia škandálneho vyšetrovania rezignovali, ide o predsedu parlamentu Demetrisa Syllourisa a poslanca Christakisa Giovanisa. Demonštranti uviedli, že sú unavení z korupcie a chcú, aby títo ľudia odišli.

 

img

 

"Najprv chceme rezignácie; po druhé, chceme trestné stíhanie; a po tretie, chceme všetkým v zahraničí ukázať, že nie všetci Cyperčania sú skorumpovaní. Chceme, aby tí, ktorí využili svoje verejne postavenie, aby zarobili peniaze na tomto programe, reagovali na cyperský národ," uviedla pre televíziu al-Džazíra organizátorka protestov Alexandra Attalidesová.

 

Predseda parlamentu Demetris Syllouris, ktorý bol jednou z hlavných osôb zapojených do vyšetrovania, dnes oznámil, že končí vo funkcii.

 

Investigatívna reportáž al-Džazíry

Vyšetrovací film televízie al-Džazíra sa vysielal 12. októbra. Investigatívni reportéri presvedčili vysokopostavených cyperských politikov, že zastupujú vymysleného čínskeho boháča, ktorý by chcel získať cyperský pas napriek tomu, že má kriminálnu minulosť.

 

 

Podľa al-Džazíry je niekoľko vysokých úradníkov, politikov, právnikov a developerov na Cypre údajne zapojených do nelegálnej schémy, ktorá umožňuje zločincom získať cyperské pasy výmenou za investície.

 

Medzi politikmi snímanými skrytou kamerou je najmä predseda cyperského parlamentu Demetris Syllouris. Sľúbil fiktívnemu investorovi s kriminálnou minulosťou úplnú podporu "na akejkoľvek úrovni". Vo filme sa objavuje aj poslanec parlamentu Christakis Giovanis, ktorý je jedným z najväčších developerov v krajine.

 

Podľa vyšetrovania al-Džazíry poslanec a predseda parlamentu ponúkali investorom možnosť zmeniť si priezvisko a meno pri získaní občianstva a tiež sľubovali, že si opravia údaje v profile klienta, aby bezproblémovo získal cyperský pas. Preto investor údajne musel investovať do jedného zo stavebných projektov Giovanisa.

 

 

Televízia zverejnila informácie o viac ako 1400 žiadostí o vydanie cyperského občianstva, z ktorých vyplynulo, že krajina predáva pasy najmä odsúdeným zločincom a osobám hľadaným Interpolom.

 

Zrušenie programu zlatých pasov

Na mimoriadnom zasadnutí rady ministrov Cypru 13. októbra sa rozhodlo o zrušení investičného programu od 1. novembra z dôvodu zneužívania.

 

Cyperský investičný program počítal s poskytnutím takzvaných zlatých pasov tým, ktorí investujú do ekonomiky krajiny 2,5 miliónov dolárov, teda asi 2,1 milióna eur.

 

Podľa informácií al-Džazíry získala cyperská ekonomika za sedem rokov trvania programu viac ako sedem miliárd eur. Počas tejto doby orgány krajiny vydali asi 4 tisíc zlatých pasov. Tento program si obľúbili najmä investori z Ruska, Ukrajiny a Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies