Zamestnanci Johnsonovho úradu mali párty v predvečer pohrebu princa Philipa

NETKY.SK • 14 Január 2022, 09:23 • 2 min
Zamestnanci Johnsonovho úradu mali párty v predvečer pohrebu princa Philipa

LONDÝN – Zamestnanci kancelárie britského premiéra Borisa Johnsona usporiadali dva večierky v predvečer pohrebu princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II. V Británii pritom vtedy platili veľmi prísne obmedzenia na stretávanie sa ľudí a navyše bol vyhlásený aj smútok.

slovakia

left justify in out

Ako vo štvrtok informoval denník The Telegraph, 16. apríla minulého roku, v predvečer pohrebu vojvodu z Edinburghu, sa Johnsonovi podriadení na večierkoch lúčili s Jamesom Slackom, premiérovým riaditeľom pre komunikáciu a s jedným z premiérových osobných fotografov. Očití svedkovia pre The Telegraph povedali, že na párty sa pil alkohol, hostia tancovali a večierky sa pretiahli dlho do noci. Noviny informovali, že večierky sa najprv konali oddelene, ale neskôr sa spojili do jedného. Na každom z nich bolo okolo tridsať ľudí. Slackova párty sa začala v interiéri, potom sa jej hostia presunuli do záhrady na Downing Street. Druhý večierok sa konal v suteréne budovy, ale aj jeho účastníci sa po čase presťahovali do záhrady.

 

img

 

Hovorca Downing Street pre denník povedal, že Johnson v deň týchto údajných párty nebol vo svojom londýnskom sídle. Z obmedzení, ktoré v tom čase v Británii platili pre pandémiu covidu, vyplývalo, že aj pohreb princa Philipa, vojvodu z Edinburghu, sa síce mohol konať, ale  maximálne s 30 účastníkmi. Johnsonova vláda v tom čase obyvateľov krajiny žiadala, aby pracovali z domu, ak to charakter ich práce umožňuje.  Pravidlá pre stretávanie sa ľudí boli prísne a v pokynoch sa uvádzalo: „Nemali by ste sa stýkať vo vnútri, s výnimkou ľudí z vašej domácnosti alebo vašej bubliny“. Stretávanie sa vonku bolo dovolené, ale len v skupinách do šesť ľudí alebo len pre osoby z dvoch domácností.

 

Agentúra AFP pripomenula, že zábery na kráľovnú v deň manželovho pohrebu, ako pre nariadenia súvisiace s pandémiou choroby COVID-19, sedí v chrámovej lavici osamotená a v odporúčanej vzdialenosti od svojich najbližších, sa stali jednými z najlepšie vystihujúcich vtedy platný prísny lockdown v Británii. Premiér Johnson momentálne čelí tlaku časti členov svojej Konzervatívnej strany, ktorí žiadajú jeho odstúpenie z funkcie po tom, ako v stredu priznal účasť na párty počas lockdownu v roku 2020. Podobné zhromaždenia boli vtedy z dôvodu pandemických opatrení zakázané. Johnsonovo odstúpenie žiada aj líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer.

 

Možno vás zaujme: Výbor Snemovne chce preskúmať použitie sociálnych sietí pri vpáde na Kapitol



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona