Na americkej základni v Japonsku horel sklad s prchavým materiálom

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 10:46 • 2 min
Na americkej základni v Japonsku horel sklad s prchavým materiálom

TOKIO - Hasiči v dnešných ranných hodinách SELČ likvidovali požiar, ktorý vypukol v sklade nebezpečného materiálu na americkej leteckej základni Kadena na japonskom ostrove Okinava.

slovakia

left justify in out

Zábery japonských médií

Na záberoch, ktoré zverejnili japonské televízie, bolo vidno oblaky hustého dymu stúpajúce z budovy nachádzajúcej sa zhruba uprostred základne. Dym stúpal z objektu aj niekoľko hodín po vzniku požiaru. Hasičom sa však podarilo plamene dostať pod kontrolu a zabrániť ich šíreniu mimo areálu základne. Zasiahnutú lokalitu uzavreli a pracovníkov evakuovali.

 

 

Letecká základňa USA

Podľa dostupných informácií si požiar, ktorého príčina nebola bezprostredne známa, nevyžiadal nijaké zranenia. Základňa Kadena Air Base je najväčšou americkou leteckou základňou v oblasti Ďalekého východu. Viac ako polovica z 50 000 príslušníkov americkej armády nachádzajúcich sa na území Japonska je umiestnená práve na ostrove Okinava.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kadena Air Base (@kadenaairbase),

 

Miestne obyvateľstvo je nespokojné 

Prítomnosť amerických jednotiek v Japonsku umožňuje bilaterálna bezpečnostná dohoda medzi oboma krajinami. Mnohým obyvateľom ostrova v súvislosti s prítomnosťou amerických vojakov dlhodobo prekáža kriminalita, hluk či environmentálne riziká.

 

Ekologická katastrofa?

Z americkej námornej leteckej stanice Futenma na Okinave v apríli uniklo do oceánu viac ako 140 ton hasiva, ktoré údajne obsahovalo látky spôsobujúce rakovinu. Americké ministerstvo obrany však minulý mesiac uviedlo, že výsledky odberov vzoriek vody nepreukázali nijaké závažnejšie problémy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies